Български SPG-9 Warrior, качени върху бъгита, преследват руските танкове из калта в Украйна

Бойните условия в Украйна през последните седмици стават все по-трудни за всякакъв вид воъръжение заради настъпващата зима и специфичните климатични условия. На този фон бойците от ВСУ са пуснали в ход мобилен убиец на танкове, който позволява на украинците да атакуват от най-малко очаквани посоки.

В момента зоната на бойни действия е неблагоприятна за военни офанзиви, защото от една страна се проявява зимата, от друга страна се среща типичната „распутица“, руско определение за двата сезона от годината, когато пътуването по неасфалтираните пътища е затруднено заради калта, причинена от дъждовете или топящия се сняг. Това прави всичко извън националната пътна мрежа на Украйна на практика недостъпно за колесна и дори за верижна техника.

Страшилището за руските танкове в тази „распутица“ е с подчертано българско участие, отбелязват OSINT анализаторите, които използват открити източници за разузнаване. Успешната комбинация в боя беше показана в понеделник от любителя на военна техника и въоръжение Conrad Ce. На публикувани от него снимки се вижда бъги с неидентифициран производител и монтиран върху него добре разпознаваем противотанков гранатомет SPG-9 Warrior на ВМЗ – Сопот, които се радват на добро име в украинската армия и на респект у противника.

Леките бъгита са единственото транспортно средство, което няма да потъне в калта при тези условия. Поради ниското си собствено тегло, под 700 килограма, и отворения си дизайн, то осигурява много голяма мобилност на екипажа, възможност за изненадваща атака и за бързо отстъпление. Тъй като, за разлика от бронираната техника, бъгитата не защитават, екипажът има шанс да оцелее, ако остане незабелязан.

Бъгитата и досега се използваха от разузнавачи и оператори на специални звена, които държат на мобилност. В първата фаза на войната имаше доста бъгита, снабдени с картечници. Сега те идват на помощ в поразяването на руски танкове в съчетание с SPG-9 Warrior.

Бъгитата стрелят със 73-милиметрови боеприпаси с високовзривоопасна противотанкова бойна глава с обсег над 1300 метра. Според появила се по-рано това лято информация и снимки, гранатометите от Сопот в Украйна са оборудвани с прицели за нощно виждане PGDN-7VIR, разработени от „Булармас“ ЕООД. Заради неявния износ на бойна техника за Украйна, която преминава през трети страни, няма точни данни за броя на противотанковите СПГ-9, доставени на ВСУ.

По-рано този месец подобни бъгита с монтирани върху тях СПГ-9 се появиха по улиците на освободения Херсон.

Междувременно сепаратистите от Донецк за първи път съобщиха в понеделник, че през изминалото денонощие са унищожили СПГ-9 заедно с разчета му в района на селището Водяное. Разчетът е бил открит с помощта на термовизорна камера миналата нощ.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини