Поискаха от съветниците да кръстят зала в театъра на голямата Юлия Огнянова. Салих Аршински: "Аз не познавам дамата.."

Зала 1 на Родопския драматичен театър да носи името на Юлия Огнянова, това предложиха от трупата и ръководството на културната институция. Докладната беше внесена от кмета Николай Мелемов на извънредната сесия на Общинския съвет. Това бе една от трите точки, по които местния парламент проведе дискусии. Един от най-великите български режисьори Юлия Огнянова е известна още като майката на Смолянския театър
" Инициативата е на трупата и на нейния директор. Така че наистина беше хубаво да са тука и да отговорят на въпроси, да защитят своето предложение", каза по време на сесията кметът Николай Мелемов. Оказа се, че някои от съветниците дори не са чували името на Юлия Огнянова. Това стана ясно от изказването на Салих Аршински / ДПС /. "Аз не познавам дамата, която е предложена, т.е. на нейно име да бъде именувана залата в Родопския драматичен театър. Но си мисля, че в този град има и други личности - национално, световно известни, които са родом от Родопите, от Смолян, които също може да са обект на дискусия. Един много прост пример - Стефан Данаилов - Ламбо, човек който е от Райково и на чието име няма нищо кръстено в този областен град.", каза Аршински. Според него предложението трябвало да бъде подложено на обществено обсъждане.
Все пак се оказа, че в залата имаше някой, който да обясни коя е Юлия Огнянова и колко е огромен приноса й за смолянския театър. Това бе Димитър Кръстанов /БСП/. "Юлия Огнянова е много голямо име в българския театър и с изключителен принос за развитието и на театралната гилдия и школа в Смолян и за един скок на театъра в Смолян към определени висини, на които родопският театър заслужава да бъде. Аз обаче усещам, че и по тази причина и по причина, че много от младите ни съграждани не са наясно, не са убедени, не са информирани какво точно се опитваме да направим. От тази гледна точка приемам всички съображения, свързани с необходимостта да се направи едно по-широко обсъждане на кандидатурата."
В крайна сметка докладната беше оттеглена от кмета и ще се обсъжда отново в някое от следващите заседания на Общинския съвет. 
А в социалните мрежи смолянчани вече започнаха да коментират случилото се като въпрос на обща култура. 
А коя е Юлия Огнянова? Защо хората на изкуството я наричат ЛЕГЕНДА? Защо дори ученическата театрална трупа в Смолян, водена от Емилия Ованесян, носи името "Юлия Огнянова", дори съветниците могат да прочетат в уикипедия.
Анелия Веселинова
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини