Христо Грозев няма да бъде търсен по целия свят, заяви Митрофанова

Журналистът Христо Грозев няма да бъде търсен по целия свят, стана ясно от думите на посланика на Руската федерация в България Елеонора Митрофанова, която беше извикана в Министерството на външните работи днес. Тя даде брифинг пред журналисти след края на срещата в МВнР.

Що се касае до обявяването на Грозев за издирване в Руската федерация, това не означава, че той ще бъде търсен в целия свят. Това трябва ясно да разберете. Той ще си живее там, където си живее, допълни посланикът. По думите на Митрофанова никой не заплашва Грозев. „Все едно още веднъж му казват – повече не идвай тук", добави тя. "Ние се договорихме МВР на България да изпрати питане до руското вътрешно министерство за информация по случая с Христо Грозев", съобщи руският посланик.

Митрофанова обясни, че на сайта на вътрешното министерство на Русия никога не пишат конкретни обвинения. "Според процедурата всеки следовател, който води дело и не може да намери конкретно лице, може да го обяви за издирване. Това даже не е централизирана информация. Затова е много важно МВР на България да изпрати запитване до нашето МВР и те да изяснят ситуацията, уточни тя.

Руският посланик определи срещата в МВнР като конструктивна. "Обсъдихме въпроса за преподаването на български език и трудностите, свързани с това в Запорожка област, Мелитопол и други райони", каза Митрофанова. "Договорихме се цялата информация, която я има в руското министерство, те ще ни я предоставят и ние, съобразно списъците с всички училища, в които се преподава български език, ще бъде направена проверка", коментира още Митрофанова.

По думите й Русия е многонационална държава и в нейните училища се изучават над 79 езика, сред които и български. "Дори и в Крим, където от 1 до 10 клас се изучава български език. Ние поощряваме изучаването на националните езици. Към днешна дата няма учители по български език в тези райони. Много хора избягаха заради военните действия и непредсказуемата обстановка. Много хора и училища работят дистанционно", добави Елеонора Митрофанова.

Според руския посланик след втората половина на 2019 г. българо-руските отношения "деградираха практически до много лошо ниво". Има контакти с правителството и по конкретни въпроси, епизодично, каза още тя.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Хм
    хм
    0 0
    07:20, 30 дек 2022
    Тази патка защо още не се е прибрала в Русия след като знае че е нежелана тук.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини