Коледното примирие на Путин: Двуличие, пропаганда и повод за прегрупиране на руснаците

Украйна заяви, че няма да има спиране на огъня, докато Русия не изтегли силите си от окупираните украински територии.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Русия иска да използва предложеното от нея коледно примирие като прикритие, за да се опита да спре напредването на украинските сили в източната част на Донбас, предаде Ройтерс.

"Сега те искат да използват Коледа като прикритие, макар и за кратко, за да спрат напредването на нашите момчета в Донбас и да докарат оборудване, боеприпаси и мобилизирани военни по-близо до нашите позиции," заяви Зеленски в нощното си видеообръщение, като този път говореше на руски, а не на украински език.

"Какво ще им донесе това? Само поредното увеличение на общите им загуби", допълни украинският президент.

Войната "ще приключи или когато вашите войници се изтеглят, или когато ние ги изхвърлим", подчерта Зеленски.

С предложението си за спиране на огъня руският президент Владимир Путин цели да си поеме глътка въздух, заяви днес президентът на САЩ Джо Байдън, цитиран от Ройтерс.

Изявлението на Байдън е във връзка с предложението на Путин за 36-часово спиране на огъня по случай Рождество Христово, което Руската православна църква отбелязва на 7 януари.

Държавният департамент на САЩ смята обявеното от Путин примирие по Коледа за цинично и насочено към събиране на сили за нови атаки.

"От наша гледна точка има една дума, която го описва по най-добрия начин – цинизъм. Това е до голяма степен цинично, защото идва само няколко дни след като Москва проведе новогодишни атаки срещу гражданската инфраструктура на Украйна", каза говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс по време на брифинг във Вашингтон, съобщава Укринформ.

Както припомни Прайс, няколко седмици по-рано държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен прогнозира, че руснаците ще се опитат да използват всяка временна пауза в боевете, за да си починат, да се превъоръжат, да се прегрупират и в крайна сметка да атакуват отново. Затова Държавният департамент е уверен, че настоящото изявление на руския диктатор не може да се счита за прекратяване на огъня.

"Ако Русия се отнасяше сериозно към мира, към прекратяването на тази война, тя щеше да изтегли войските си от суверенната територия на Украйна", каза Прайс.

Германската външна министърка Аналена Бербок реагира критично на спирането на бойните действия в Украйна, обявено от руския президент Владимир Путин по повод православната Коледа, предаде ДПА.

"Така нареченото спиране на огъня не носи нито свобода, нито сигурност на хората, които всеки ден живеят в страх под руска окупация", написа Бербок днес в "Туитър".

"Ето защо ние ще продължаваме да подкрепяме украинците, за да могат един ден отново да живеят в мир и да възвърнат своя суверенитет", каза тя и добави, че "ако Путин искаше мир, той щеше да изтегли войските си и войната да свърши. Но очевидно той иска да продължи войната след кратко прекъсване".

Обявеното от руския президент Владимир Путин 36-часово спиране на огъня по случай православната Коледа разкрива двуличието му като военачалник и политик, пише испанският в. "Паис".

Решението на руския лидер, с което той цели да покаже уважението си към вярата и да демонстрира човечността си, е цинично, тъй като е едностранно. По тази причина то бе и незабавно отхвърлено от украинските власти. Говорител на Володимир Зеленски заяви ясно: спиране на огъня е възможно, само ако руските сили се изтеглят от окупираните украински територии.

Всъщност това, което поиска Путин, е Украйна да спре огъня по протежение на фронтовата линия, за да може православната Коледа (по стар стил, бел. ред) да бъде отпразнувана там, без това да създава риск за руските войници. Киев бе поставен в ситуация, в която ще трябва да се съобрази с решението на Путин, въпреки че този ход на руския президент е явно пропаганден. За истинско спиране на огъня може да се говори, само когато между враждуващите страни е имало преговори и когато е осигурен безпристрастен арбитър, който да решава споровете, отбелязва испанското издание.

Путин аргументира решението си за спиране на огъня с молбата в този смисъл на руския патриарх Кирил. Това е поредният път, в който руският религиозен лидер не действа особено адекватно, отбелязва "Паис". Не бива да забравяме, че когато руските сили нахлуха в Украйна, той призоваваше руските войници да решат веднъж завинаги украинския въпрос. Освен това Кирил демонстрира неспособността си да се адаптира към новата реалност, която се появи на бял свят, след като през 2018 г. Вселенската патриаршия разреши на Киев да има своя независима църква. В предложението си за спиране на огъня Кирил говори за "вътрешен конфликт", като игнорира по този начин факта, че на бойното поле се сблъскват две отделни държави и две отделни църкви.

Твърденията на Украйна, че решението за спиране на огъня е просто пропаганда не са никак далеч от истината, като вземем предвид, че през последните дни руските удари срещу украински граждански обекти и инфраструктура бяха особено брутални, обобщава "Паис".

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    То
    Тонич
    4 0
    13:25, 8 яну 2023
    Русия все пак предложи примирие и го спазва. Укрофашагите дали са спрели да избиват своя народ, се пита?
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини