Парламентът отпусна пожизнено парична награда за особени заслуги на Иво Папазов – Ибряма

Парламентът отпусна държавна парична награда от 700 лева месечно, пожизнено, за особени заслуги към българската държава и нация на виртуозния кларинетист Иво Папазов – Ибряма. Проектът е внесен от Министерския съвет, включването на точката като първа беше по предложение на председателя на парламента Вежди Рашидов. Иво Папазов – Ибряма е изключително голям български музикант, мотивира се той. 

Изпълнението на решението се възлага на министъра на културата. 

Световноизвестният български музикант започва да свири още от дете заедно с баща си, като развива собствен репертоар и характерен стил, посочи при представяне на проекта председателят на комисията по култура и медии Иван Ченчев. Той свири по цял свят с най-добрите джаз изпълнители, работи с музиканти като Джони Грифин, Хектор Зазу, Окай Тениз, Глен Велез, Кепа Юнкера, Арилд Андерсен, Калман Балок, Ива Битова, изреди Ченчев. Папазов е доктор хонорис кауза на Университета по библиотекознание и информационни науки през 2005 г. и е удостоен със званието "почетен гражданин" на Ст. Загора. Носител е на множество български и международни награди.

Радвам се, че на един изключителен български музикант ще дадем тази награда, подчерта Вежди Рашидов. С рекламата, която той е правил на България с годините, е дал много повече, смятам че и държавата трябва да му даде, добави той.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини