Зловещи зелени линии като в "Матрицата" в нощното небе на Хавай

Върви им на Хаваите на необикновени гледки в нощното небе. Преди време имаха светеща спирала, а сега - нещо като кадър с компютърен код от "Матрицата".

Поредица от лазерни светкавици наскоро осветиха нощното небе над Мауна Кеа в Хавай. Камера, прикрепена към телескоп на най-високия връх на Хаваите, засне кадри от поредица от зловещи яркозелени линии, които се изстрелваха през нощното небе за малко повече от секунда. Експертите казват, че неочакваното светлинно шоу е резултат от бърз изблик на лазери, изстреляни към Земята от космически кораб на НАСА.

Лазерните линии се появиха на 28 януари, проблясвайки в небето една по една за малко повече от една секунда. Видеото с лазерите е заснето от звездната камера Subaru-Asahi - съвместна собственост на Националната астрономическа обсерватория на Япония (NAOJ) и японската информационна агенция Asahi Shimbun, прикрепена към телескопа Subaru на върха на Мауна Кеа, спящ вулкан на Големия остров на Хаваите.

Таймлапсът на лазерите, стрелящи един до друг, бе сравнен от потребителите онлайн с "цифровия дъжд" или линиите от зелен компютърен код, който пада вертикално надолу по екрана по време на филмите "Матрицата". Но не става дума за проблем в симулирана реалност, лазерите всъщност са излъчени от устройство на борда на спътника ICESat-2 на НАСА, пишат представители на NAOJ в Twitter.

ICESat-2 проследява промените в криосферата и облачната покривка, причинени от изменението на климата, предизвикано от човека (криосферата е частта от Земята, покрита от твърди валежи, включително сняг, морски лед, езерен и речен лед, айсберги, ледници, ледени шелфове и вечна замръзналост). За да направи това, сателитът използва алтиметър (приспособление, което измерва надморската височина), за да изстреля ярки лазери към повърхността на Земята, след което измерва колко време е необходимо на тези отразените лъчи да достигнат чинията на сателита. Алтиметърът на борда на ICESat-2, известен като Advanced Topographic Laser Altimeter System (ATLAS), е един от най-мощните, правени някога. Той е способен да изстрелва 10 000 зелени лазерни импулса в секунда, което позволява на устройството измервания на всеки 0,7 метра по земната повърхност.

Ефирните зелени линии, които се появяват във видеото, са резултат от някои от тези лазерни импулси, всеки от които е съставен от около 20 трилиона фотона, подредени точно с обектива на камерата.

Лазерното светлинно шоу не е единственият необичаен спектакъл, заснет от Subaru-Asahi Star Camera през последния месец.

На 18 януари зловещо перфектен светлинен "водовъртеж" във формата на спирална галактика за кратко се появи над Мауна Кеа. Експертите по-късно откриха, че светещата спирала е резултат от слънчева светлина, попаднала на облак от замръзнало ракетно гориво, изхвърлен от ракета на SpaceX, малко след като е разположила военен GPS сателит и преди да се разбие на Земята.

Камерата засне още една от тези спирали на „SpaceX“, блещукащи над Хаваите през април 2022 г.

Върхът на Мауна Кеа е на 4207 м над морското равнище, което го прави най-високата точка на Хаваите. Благодарение на голямата си надморска височина, Subaru-Asahi Star Camera има почти непрекъснат изглед към космоса. В резултат на това той е на отлично място за откриване на необичайни визуални явления в нощното небе.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини