Въздушна тревога в цяла Украйна заради руски ракети и бомбардировачи след тежка нощ

В петък сутринта, 10 февруари, след 8:20 ч. в цяла Украйна беше обявена въздушна тревога поради високата вероятност от руски ракетни удари, съобщават местни медии.

Ръководителят на Днепропетровския областен съвет Николай Лукашук заяви, че засега няма ракети във въздушното пространство на Украйна.

"Приблизителното време на пристигането им в района на Днепропетровск е 9:30 сутринта. Може да се промени, както и посоката на ракетите. Накъде летят не е известно, така че бъдете внимателни и се пазете", каза той.

Руснаците изстрелват "Калибър" от морски носители, съобщи ръководителят на Одеската областна държавна администрация Юрий Крук.

Ръководителят на Николаевската областна държавна администрация Виталий Ким написа в канала си в Telegram, че се очакват до 20 ракети.

Изстрелването на ракети потвърждава и началникът на Одеската ОВА Максим Марченко. "Във въздуха има вражески самолети, кораби с ракети "Калибър" са в морето. Врагът е изстрелял ракети! Въздушната тревога ще бъде продължителна. Моля, не пренебрегвайте сигнала за въздушна тревога и отидете в укрития. Вярваме в противовъздушната отбрана!"

В Беларус е излетял изтребител МиГ-31К, способен да носи хиперзвукови ракети "Кинжал", съобщи "Беларускі Гаюн". На същото летище Мачулищи е регистрирано излитането на АУАКС А-50У на руските ВКС.

Преди това бе съобщено, че руснаците са вдигнали във въздуха стратегически бомбардировачи Ту-95, които могат да носят на борда си крилати ракети.

Мащабна въздушна тревога имаше тази нощ в Украйна около 4:00 часа (10 февруари). Съобщава се за експлозии в Харков, Днепър и Запорожие.

В Харков врагът се прицелваше в критична инфраструктура. Поредица от мощни експлозии разбудиха града и региона, като те бяха около 10.

Вечерта на четвъртък, 9 февруари 2023 г., руските окупационни войски изстреляха ирански дронове камикадзе в посока Украйна. Въздушна тревога бе обявена в Днепропетровска, Запорожка, Донецка, Полтавска, Черкаска, Сумска и Харковска области.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини