Голяма част от мандрите в България изкупуват мляко от Унгария, Украйна и други държави

Ниските изкупни цени на млякото в България принудиха много животновъди да излязат на протест в Хасково. Но докато в останалата част на страната са недоволни от положението с млякото, в Драчево, Михаил Михайлов успява да прескочи проблемите на сектора, съобщава БНР.

Михаил Михайлов по образование е животновъд, който отглежда във фермата си 70 крави за млекодобив. 

"Доволен съм от избора, който направих, а именно да затворя цикъла на производство. Произвеждам си всичко и го предлагам на пазара", казва той.

Основният му проблем в момента е, че не успява напълно да задоволи пазара и трябва да търси варианти да увеличи кравите.

Михаил Михайлов коментира, че свободният пазар и несъществуващият регулатор на процесите от страна на държавата са главните фактори за сложната ситуация с изкупната цена на млякото.

Голяма част от мандрите в България започват все повече да изкупуват мляко от Унгария, Украйна и други държави в Европа. 

"От държави като Румъния, Украйна и Унгария качеството на млякото е много добро. Просто там са наложени и спазени стандартите за хигиена и правилно доене. Цената, доколкото знам, е около 0,90 лв. на литър на мляко", обяснява Михайлов.

Според него Министерството на земеделието трябва да намери начин да подобри условията за бизнес в стопанствата. След като няма законодателство, което да регулира печалбите и цените от производител към търговец, няма как да се нормализира положението на животновъдите в страната, смята животновъдът.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Не
    Непукиста
    2 0
    16:00, 20 фев 2023
    Не е проблема в млякото отвън, " макар да се съмнявам че има такъв внос"
    Проблема са търговците и мандраджиите!
    Те печелят в пъти повече от производителя, търговеца шечели повече от производителя само да сложи млякото на рафта, без никакви инвестиции.
    Не може един килограм сирене на 6 лв. да се продава 2 4лв. и повече.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини