Български прокурори и служители напускат Кьовеши и се връщат на работа при Гешев

Двама от общо 9 европейски делегирани прокурори са напуснали Европейската прокуратура и Лаура Кьовеши и са предпочели да се върнат да работят в българската прокуратура при Иван Гешев, като се очаква още един от избраните с конкурс обвинители да подаде оставка. Миналата седмица четири от петте деловодителки в българския офис на Европейската прокуратура са напуснали институцията. За проблемите в българското представителство на Европейската прокуратура пише Mediapool в подробна публикация по темата.

Първата оставка на европрокурор бе на Бойко Калфин, който си тръгна от институцията през януари и предпочете да работи във Върховната касационна прокуратура (ВКП). В края на миналата седмица оставката си е подала и бившият съдия от спецсъда Елена Попова, която ще се върне да работи отново в българската съдебна система.

Европрокурорът Ивайло Илиев се опитва да спечели пост в Агенцията на ЕС за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие (Евроджъст), съобщава още Mediapool. По информация на изданието почти всички останали действащи европейски делегирани прокурори (без един) са кандидатствали в конкурси за повишение с намерение да се върнат на работа при Иван Гешев. Предпочитаната позиция е в Софийската апелативна прокуратура. В коментар за изданието от кабинета на Лаура Кьовеши посочват, че оставките са от личен характер и няма да бъдат коментирани. Ръководството на Европейската прокуратура "внимателно проучва въпроса" за случващото се в България.

Близо две години след началото на работата на Европейската прокуратура българската квота все още не е напълно запълнена. Първоначално България трябваше да има 10 обвинители, но миналото лято европейският главен прокурор настоя те да станат 15 заради голямата натовареност.

През ноември прокурорската колегия на ВСС проведе четвъртата поред процедура за избор на български представители, които да работят с Кьовеши. Тогава членовете на прокурорската колегия констатираха "по-ниско ниво на представяне и по-малък интерес". За 6-те свободни позиции за прокурори от България бяха избрани едва трима от петимата кандидати.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини