Антиправителствен протест в Кишинев с проруски тон

Нов антиправителствен протест в Кишинев днес предизвика опасения за продължаване на вълненията, след като хиляди души излязоха по улиците на молдовската столица, предават Асошиейтед прес и БТА.

Демонстрантите издигнаха искания към новото прозападно правителство на президента Мая Санду да субсидира изцяло зимните сметки за електроенергия на гражданите и да не въвлича страната във война.

Протестът в Кишинев беше по инициатива на организация, наричаща се "Движение за народа" и подкрепяна от молдовската партия "Шор", която е проруски настроена и има 6 депутатски места в 101-членния парламент на страната.

Официалната причина за протеста е искането правителството да покрие по-високите разходи за енергия.

Движението на народа включва партията Шор (Șor - Равноправие), която е многонационална политическа асоциация, включваща граждани от националните малцинства – руснаци, украинци, гагаузи, българи, беларуси, евреи, поляци, цигани, немци, арменци, татари и др.  В Движението на народа е и PACE (Изграждаме Европа у дома) на бившия заместник-ръководител на Главния полицейски инспекторат полк. Георге Кавкалюк.

Протестиращите скандирали „Долу военното правителство!“ и "Долу Мая Санду! Долу диктатурата!". Според ТАСС демонстрантите са поискали пренасочване на допълнителните средства, отпуснати за военен бюджет, към социалната сфера.

Тонът на исканията е в унисон с официалната пропаганда към Молдова на Русия. „Молим на да бъден намален бюджетът за отбрана на Молдова, а парите да бъдат насочени към заплащане на сметките на гражданите за газ, електроенергиа и отопление“, прочете искането на протестиращите председателят на Оргеевския район на столицата Дину Цуркану.

Авторите на резолюцията обвиниха управляващата Партия на действието и солидарността, както и президента на страната Мая Санду в воинстващи изявления, „които провокират напрежение в обществото“ и, че взема страна в конфликта в Украйна. „Вместо да запази мира и неутралитета, правителството прави всичко за да се пролее кръв“, се казва в резолюцията, цитирана от ТАСС.

Десетки автобуси бяха докарали демонстранти от цялата страна, предизвиквайки временни задръствания. В Кишинев имаше засилено полицейско присъствие. Стотици молдовски полицаи проверяваха превозните средства, влизащи в столицата. През деня полицията спря и върна десетки автобуси, изпратени организирано да демонстрират в столицата с формалното обяснение, че превозните средства не отговарят на техническите изисквания.

Агенциите предават противоречива информация, че е имало блокади на движението по магистрала М3 близо да Сагъйдакул ноу на ок. 32 километра южно от Кишинев и по М2 близо до Стъучени, на ок. 6 км. северно от столицата. 

Това е втората антиправителствена демонстрация в Кишинев за последните две седмици.

Протестът бе проведен на фона на все по-нарастващата загриженост от опитите да бъде дестабилизирана Молдова, която граничи с Украйна, отбелязва АП.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини