И втората обществена поръчка за държавна лаборатория на "Капитан Андреево" е спряна

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е спряла обществена поръчка за доставка на оборудване за държавна лаборатория за фитосанитарен контрол на граничния пункт "Капитан Андреево", съобщава Bird.bg.

Начинанието за изграждане на лаборатория бе на правителството на Кирил Петков, а след това бе продължено от служебните кабинети. Това обаче е втора спряна поръчка, като първата бе обявена от КЗК за незаконосъобразна през октомври миналата година. Спирането ѝ не е обжалвано от БАБХ и Централната лаборатория за химични изпитвания и контрол, която е възложител. Новата поръчка е обявена на 23 януари 2023 г. и спряна на 27 февруари.

От май 2022 г. държавата пое фитосанитарния контрол на стоките от тежкотоварните превозни средства, преминаващи през пункта. След като пое процеса по изследване на пробите, БАБХ започна да ги изпраща до централната лаборатория в София, което първоначално доведе до забавяне и протести на превозвачи. Впоследствие капацитетът на изследваните проби беше увеличен до 50 дневно, след като беше открит филиал на централната лаборатория.

Държавният контрол е за сметка на частната фирма "Евролаб 2011", която с договор от края на 2021 г. наема помещение на границата за 10-годишен период, което превръща в лаборатория. Договорът е подписан от временно изпълняващия длъжността директор на БАБХ Николай Роснев, назначен при управлението на ГЕРБ. Понастоящем договорът за наем е предмет на съдебни процедури, поради което не е разтрогнат. През януари стана известно, че от БАБХ са изпуснали срока да обжалват съдебно решение, което е в полза на фирмата. Тя все още работи на граничния пункт, като оператор, отговорен за пратката.

И двете обществени поръчки за държавна лаборатория на границата са обжалвани от "Интерпред еврологистик" ЕООД. Фирмата е свързана с Размиг Чакърян и Мирослав Петков. Тя има договор за извършване на фитосанитарния контрол преди "Евролаб 2011".

От бившата управляваща партия "Продължаваме промяната" обявиха, че действията им за промени на пункта са и сред същинските причини за сваляне на коалиционното им правителство. Според предишните управляващи от схема в която "Евролаб 2011" едновременно извършва товаро-разтоварна дейност, изпълнява функциите на оператор по товарите и изследва хранителните стоки, влизащи в България, държавата е губила "пет хиляди лева на час".

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини