С награди за доблест и героизъм отличиха спасителите на млад скиор, пострадал в Пампорово

Спасителите, които откриха и дадоха първа помощ на 16-годишен скиор пострадал в Пампорово, бяха наградени от полицията в Смолян днес. 8 доброволци, както и екипите на ски патрула и Планинската спасителната служба, получиха грамоти, значки и плакети от директора на ОД на МВР ст. комисар Костадин Пачеджиев.
Инцидентът с 16-годишния скиор стана на 5-ти февруари. Момчето излетяло от пистата и беше намерено в дере. Операцията по издирването му продължила около 4 часа. В нея са участвали и доброволците.
"Ние търсихме следи, викахме от време на време и в момента, в който тръгнахме вече да подминаваме мястото, вътрешно нещо каза тука по-бавно, тука по-бавно. Успяхме да чуем неговите викове, защото той се падна малко зад нас като се провикна, а ние директно като погледнем към неговото място, просто той не се виждаше, защото има доста дървета", разказа доброволецът Петър Моллов. Той успял да се спусне до пострадалото момче, което било в тежко състояние, ранено и премръзнало. "Свалих му неговото яке, сложих му мойто, сложих му ръкавици, шапка, за да може малко поне да се стопли. Пет минути по-късно дойдоха спасителите, помогнахме да го изнесат", допълни разказа си Моллов.
Момчето все още е в болница, но вече няма опасност за живота му, съобщи ст. комисар Костадин Пачеджиев. Той награди участвалите в акцията за проявена гражданска доблест и героизъм.
"Всички те заедно като един екип успяха и спасиха един човешки живот. От името на професионалното и на политическото ръководство на МВР имам честа да ги поздравя за характера, който проявиха и себераздаването, героизма в този момент", каза Пачеджиев.
Наградените доброволци са Петър Моллов, Мария Михтарева, Емил Баков, Росен Михайлов, Никола Ршков, Николай Адев, мл.инспектор Стефан Илчев – старши полицай в Участък Пампорово, мл.инспектор Красимир Рабушев-старши полицай в ОП към РУ Чепеларе. Красимир Рабушев и Стефан Илчевски, както и Звено „Снежен контрол“ –ски-патрул „Пампорово“ АД и БЧК ПСС „Студенец“.
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини