Тайванският лидер и председателят на долната камара на Конгреса на САЩ се срещнаха в Калифорния

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти и тайванският президент Цай Ингвен се срещнаха в Калифорния. Така американският политик стана най-високопоставеният официален представител на САЩ от 1979 г., разговарял с тайвански лидер на американски земя. Срещата Цай-Маккарти се състоя въпреки заплахите за ответни мерки от страна на Китай, който гледа на самоуправляващия се остров Тайван като на своя провинция, предаде Ройтерс.

На общата пресконференция след срещата Цай благодари на американския Конгрес, че е подкрепил Тайван, когато демокрацията е била застрашена. Тя заяви, че в разговора с Маккарти и присъствалите на него конгресмени от Демократическата и Републиканската партия е цитирала думите на бившия президент на САЩ Роналд Рейгън "за да запазим мира, трябва да бъдем силни", и посочи, че тези думи напълно съвпадат и с нейните разбирания.

"Бих добавила, че сме по-силни, когато сме заедно", каза тя в присъствието на Маккарти след срещата, състояла се в президентската библиотека "Роналд Рейгън" в Сими Вали, Калифорния.

"Приятелството между народите на Тайван и Америка е от огромно значение за свободния свят. Изключително важно е да съхраним икономическата свобода, мира и регионалната стабилност", каза Маккарти, който заемайки поста председател на камарата, на практика се явява човек номер три в американската властова йерархия. "Ще спазим нашите задължения и отново потвърждаваме ангажимента си към нашите общи ценности, около които са обединени всички американци."

Миналия август Китай започна военни учения след посещение в Тайпе на тогавашния председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси, а тайванското министерство на отбраната съобщи, че в навечерието на срещата Цай-Маккарти във водите край югоизточния бряг на острова е забелязана група китайски военни кораби начело със самолетоносач.

На пресконференция в Брюксел американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви, че Цай преминава само "транзитно" през САЩ, и добави, че в подобни "частни" и "неофициални" спирки на американска земя не бива да се търси промяна в политиката на Вашингтон.

"Пекин не бива да използва това транзитно преминаване през територията на САЩ като оправдание за каквито и да било действия за нагнетяване на напрежение или за нови опити за промяна на статуквото в региона", каза ръководителят на американската дипломация.

Преди пристигането на Цай и Маккарти за срещата на паркинга пред библиотеката се бяха събрали хора с тайвански знамена и транспаранти в подкрепа на Тайван и Хонконг, които скандираха възгласа "Напред, Тайван".

След това над библиотеката прелетя малък самолет с пропекински транспарант, на който пишеше "Единен Китай! Тайван е част от Китай!"

Срещата със сигурност ще предизвика остра реакция от страна на Пекин, който смята Тайван за част от своята територия и се закани да си върне контрола над острова, ако трябва и със сила.

Китай нееднократно е предупреждавал срещата Цай-Маккарти да не се провежда, въпреки че според някои анализатори реакцията на Пекин този път е по-умерена, отколкото при визитата на Пелоси.

Срещата в Калифорния се смята за потенциално по-малко провокативна в сравнение с варианта Маккарти да посети Тайван.

След срещата с Цай председателят на Камарата на представителите на САЩ заяви, че засега на планира визита на острова, но добави, че това не означава, че не би го посетил. Маккарти заяви, че Китай не може да му казва къде да ходи и с кого да се среща и призова Пекин да не предприема ответни мерки заради срещата му с тайванския президент и да води диалог с Вашингтон.

По думите на американския политик САЩ не желаят изостряне на напрежението с Китай.

Маккарти посочи, че на срещата с Цай е било обсъдено как да се ускори доставката на американско оръжие за острова.

Председателят на Камарата на представителите е най-високопоставеният политик от САЩ, с който тайвански президент се среща на американска земя, откакто през 1979 г. Вашингтон променя политиката си и установява дипломатически отношения с Пекин, признавайки правителството там, а не това в Тайпе за легитимното правителство на Китай.

Китай реагира остро

Китайското външно министерство заклейми срещата в Калифорния между тайванския лидер Цай Ингвен и председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти като акт на съглашателство и заяви, че Пекин ще брани суверенитета си, съобщи Синхуа.

"Китай се обявява твърдо против и категорично осъжда подобни действия", заяви говорител на ведомството, цитиран от официалната държавна осведомителна агенция. "В отговор на дълбоко погрешните съглашателски действия между САЩ и Тайван Китай ще вземе енергични мерки за гарантиране на суверенитета и териториалната си цялост."

В друго изявление, разпространено чрез Синхуа, външнополитическата комисия на Общокитайското събрание на народните представители (китайския парламент), посочи, че действията на Маккарти "са в сериозен разрез с поетия от САЩ ангажимент пред Китай по тайванския въпрос". 

Китай смята демократично управлявания Тайван за своя територия, позиция, на която Тайпе категорично се противопоставя. 

Становище по срещата Цай-Маккарти изрази и китайското министерство на отбраната. То заяви, че китайската армия ще остане в състояние на повишена готовност след срещата и призова САЩ да спазват официалния политически ангажимент, който са поели пред Пекин по тайванския въпрос.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини