„БСП за България“ внася законопроект увеличението на минималната работна заплата да влезе в сила от 1 юли т.г., а не от догодина

„БСП за България“ внася в НС законопроект, който предвижда минималната работна заплата, която миналият парламент реши да бъде 50 процента от средната за страната, да влезе в сила от 1 юли т.г., а не от 1 януари 2024 г., както беше гласувано от 48-то Народно събрание (НС). Това обяви на брифинг в НС председателят на парламентарната група  Корнелия Нинова. По този начин, по думите ѝ, ще бъдат защитени над 500 000 работещи бедни. 

Парламентарната група внася и поправки в Наказателния и в Наказателно-процесуалния кодекс, свързани с шофиране в пияно или дрогирано състояние, както и с причиняване на телесни повреди и смърт вследствие на това. Предвижда се за такива случаи наказанието да се завиши на 15-20 години лишаване от свобода или доживотен затвор, което означавало да няма условни присъди, а моторното превозно средство, с което е причинено произшествието, да бъде отнемано в полза на държавата. Предлага се и почти двойно увеличаване на наказанието за трафик на мигранти и отнемане на имуществото, с което се извършва престъплението. БСП внасят и закона за борба с домашното насилие във вида, в който беше в 48-я парламент, като в него е заложено изграждането на областни и кризисни центрове за защита от домашно насилие. Изчистили сме този закон от всички текстове, които са свързани с децата, джендър идеология при тях, образованието в тази посока, поясни Нинова.

Следващата седмица те ще внесат голям пакет от социални и данъчни  закони. Сред предложенията са безплатни лекарства за деца, втората година от майчинството да е колкото минималната работна заплата.

Корнелия Нинова обясни още, че, ако в НС се гледа проект на бюджет на служебния кабинет, между двете четения те ще внесат своите законопроекти. Ако това е бюджет на редовен кабинет, пак между двете четения, ще предложат алтернативен бюджет. Цялата програма, която БСП предлага, ще струва около 3 милиарда лева и може да се постигне, без да се увеличава дълг, поясни лидерът на социалистите.

Левицата в парламента и ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ ( ПП-ДБ) се разминават по някои основни параметри в бюджета. От БСП смятат, че не е необходимо дефицитът да се ограничава до 3 процента, за да се влезем сега в еврозоната (работните групи на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ вчера се обединиха за дефицит до 3 на сто). Но  левицата в НС подкрепя повишаване събираемостта на приходите от акцизи и данъци, без да става въпрос за тяхното повишаване.

В същото време "БСП за България" ще подкрепят законопроекти на ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ за Шенген, Плана за възстановяване и устойчивост, съдебната реформа, стана ясно на брифинга.

Стартиращите консултации при президента Румен Радев с парламентарните сили за съставяне на кабинет Нинова определи като „Формални, както винаги. Една формална процедура, която президентът ще извърви също толкова  формално“. Тя припомни, че в предишните парламенти консултациите на са спомогнали за разбирателство между партиите и коалициите.

БСП ще стартира допитване до структурите си в какви коалиции да участва, ако получи покана или предложение за участие в някакъв формат на правителство или мнозинство. Изчакваме първите две политически сили да се разберат по онова джентълменско споразумение, обясни Корнелия Нинова. Но, подчерта тя, и по време на кампанията сме заявявали многократно, че ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС не са алтернатива едни на други, а едно и също, двете страни на една монета що се отнася до политики.  Единственото, за което се караха през цялото време, е кой краде повече, дали единият от магистралите или другият от договорите за газ, така че очакваме, че те ще се разберат, прогнозира председателят на ПГ на „БСП за България“. Според Корнелия Нинова това, което първите две политически сили правят в момента, е театър. Ако трябва да се обединяват по политики, то очевидно имат мнозинство, коментира тя.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ку
    ку-ку
    1 -1
    14:04, 20 апр 2023
    Айде скрийте я тази Корнела вече.Да спре да раздава пари.Както се вижда от това не и се вдига рейтинга.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини