Откриха странни дупки на дъното на океана, бълващи древни течности "като пожарникарски маркуч"

На дъното на океана край бреговете на Орегон откриха дупки, които изхвърлят топли течности от границата между тектоничните плочи.

Изследователите смятат, че този странен, невиждан досега феномен, наречен Оазисът на Пития на името на древногръцката жрица, може да даде представа за риска от земетресение по опасния разлом, въпреки че не е ясно как точно влияе върху тектониката.

Зоната на субдукция Каскадия се простира от остров Ванкувър до северна Калифорния. Това е крайбрежният регион, където океанските плочи Explorer, Juan de Fuca и Gorda се плъзгат под северноамериканската континентална плоча. Границата на плочата има капацитета да предизвика земетресения с магнитуд 9 или повече - сред най-мощните земетресения на Земята, според Департамента за управление на извънредни ситуации в Орегон. Опустошителното земетресение може също да бъде придружено от вълни цунами с височина до 30 метра.

Сега изследване, публикувано в списание Science Advances, установява, че край бреговете на Нюпорт, Орегон, на морското дъно на 1040 м под повърхността на океана, има поредица от поне четири малки отвори, изхвърлящи течности от дълбините на разлома.

Изтичането на тези течности може да повлияе на взаимодействието на плочите, което в крайна сметка може да повлияе как и кога се случват земетресения в региона.

"Това потенциално променя напрежението и налягането на течностите на по-голяма дълбочина", казва пред Live Science Демиан Сафър, директор на Института по геофизика на Тексаския университет, който не е участвал в изследването. „"ова става интересно, защото това са дълбочините, където мислим за евентуални земетресения."

Сафър каза, че няма проста връзка между потока на течности и земетресенията и следователно ще е необходима повече работа, за да се разбере дали и как тези течности влияят на риска от земетресение в северозападната част на Тихия океан.

Отворите са забелязани за първи път от тогавашния студент от Вашингтонския университет Брендън Филип, сега политически съветник на Белия дом, по време на изследователски круиз. Сонарът на кораба открива мехурчета, издигащи се от морското дъно, по думите на съавтора на изследването Еван Соломон, доцент по океанография във Вашингтонския университет.

"Те изследваха в тази посока и видяха не само мехурчета метан, а вода, излизаща от морското дъно като от пожарен маркуч", каза Соломон. "Това е нещо, което никога не съм виждал и доколкото ми е известно, не е наблюдавано преди."

Течностите са с 9 градуса Целзий по-топли от околната морска вода, което показва, че произхождат от дълбоки, горещи части на кората и са богати на минерали като бор и литий. Течностите идват от кора, която за последно е била на повърхността преди 2 милиона години, каза Сафър.

"Не можем да вземем проба от скалата, но получаваме течности, които докосват тези скали", каза той.

Как тази течност влияе на поведението на повредата е открит въпрос, каза Сафър.

"Има някои аргументи... при които смятаме, че течностите под високо налягане могат да играят роля в потискането на поведението при земетресение и вместо това да насърчават по-бавни видове събития като бавно приплъзване или дори стабилно асеизмично пълзене", каза той. Събитията с бавно приплъзване са постепенни движения на плочата, които освобождават енергия, без да причиняват трусове, докато асеизмичното пълзене е движението на разломите един покрай друг без триене или опасност от земетресение. Все още има твърде много неизвестни откъде се захранват  новооткритите отвори, за да се каже със сигурност какъв ефект може да има потокът.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини