Как да НЕ се изложите на фирменото парти

На практика, вече във всяка фирма е установена традицията да се прави Коледно парти. Поне Коледно! За много от работещите в страната това всъщност е единствената възможност да бъдат с колегите си в различна от обичайната, неформална обстановка. Затова върху Коледното тържество се наслагват различни емоции. Някои от служителите смятат, че подобни мероприятия трябва да се случват по-често, тъй като те способстват за укрепване на отношенията в колектива и са добър начин човек да се поотпусне, заедно с хората, с които прекарва толкова много време от живота си и да ги опознае по-добре като личности.

Други мислят, че подобни чествания са излишен разход, който може да бъде използван далеч по-функционално – например да бъде раздаден като бонус в края на годината, с който човек да си позволи да празнува с хората, с които иска да празнува, а не с натрапени му от друг, особено от шефа.

Независимо какво е личното ви отношение към фирмените празници, в никой случай не бива демонстративно да ги игнорирате, ако държите на работата си. 

А ето и едно кратко ръководство за забранено поведение:

- Не бива да смятате, че не сте длъжни да отидете на партито. Отсъствието ви ще бъде непременно отбелязано от ръководството и оценено като незачитане на корпоративната култура и пренебрегване на колектива. Ако наистина не желаете да отидете, предупредете за отсъствието си предварително и се подсигурете с добра извинителна причина.

Не бива да се появявате в облекло, което е абсолютно неуместно. Корпоративната култура означава и определен стил на обличане, а вие сигурно имате представа как ще бъдат облечени колегите ви. Дори и да сте наясно колко ослепително ще изглеждате, облечена еди-как си, не карайте колегите ви да се чувстват невзрачни край вас – именно защото са ви колеги. Освен това, екстравагантно-бунтарското ви облекло няма да се понрави на шефа, особено ако е жена.

Не бива да отидете гладна. Много хора тръгват към фирменото тържество единствено с мисълта как ще се наядат здраво “на муфта”. Такива хора започват активно да се тъпчат с всичко, което е сложено на масата, а отстрани изглеждат наистина абсурдно-грозно – като че ли не са слагали хапка в устата си от седмица. Такова поведение, разбира се, няма как да не бъде забелязано и се възприема крайно негативно. Освен това, то говори за липсата не само на познания за общоприетите норми на поведение, а на възпитание изобщо. Ето защо е препоръчително да хапнете нещо леко преди началото на партито.

Не бива да използвате празника, за да изразявате пред шефа си вашите планове за спасяване на фирмата. Партитата по принцип се организират и с цел шефът да пообщува в неформална обстановка с подчинените си. Въпреки това, сега не е моментът да разкривате глобалните си идеи за развитие на компанията. Не забравяйте, че общата нагласа е за забавление – дори и нагласата на шефовете. И те са хора и искат да отдъхнат, да отпразнуват успехите, да поговорят с хората нормално, но не и да решават проблеми точно “тук и сега”.

Не бива да злоупотребявате с алкохола. Не се увличайте в глъчката и еуфорията на партито, защото когато те отминат, е твърде възможно да се срамувате за напиването и причиненото от алкохола поведение, което сте допуснала. Ако пък имате нещастието да страдате от “лошо пиянство”, нещата може наистина да отидат на “зле” за вас като служител на съответната фирма. Колкото и да е неформална обстановката по празници, оставете си червената лампичка да свети – все пак купонът е служебен, а шефа ви със сигурност ви държи под око. Освен ако самият той не се е “натряскал до козирката”. Но това е... една друга история. Весел купон!

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини