ООН: Светът трябва да се подготви за Ел Ниньо и нови рекордни температури

Организацията на обединените нации предупреди в сряда за нарастваща вероятност през следващите месеци да се развие метеорологичният феномен Ел Ниньо, което да подхранва по-високи глобални температури и евентуално нови топлинни рекорди.

Световната метеорологична организация на ООН заяви, че сега е изчислила, че има 60 процента шанс Ел Ниньо да се развие до края на юли и 80 процента шанс това да стане до края на септември.

Ел Ниньо, който е естествен климатичен модел, който обикновено се свързва с повишени температури в световен мащаб, както и суша в някои части на света и проливни дъждове на други места, последно се случи през 2018-19 г.

От 2020 г. насам обаче светът беше засегнат от изключително дълга Ла Ниня - охлаждащата противоположност на Ел Ниньо, която приключи по-рано тази година, отстъпвайки място на настоящите неутрални условия.

И все пак ООН каза, че последните осем години са били най-топлите, регистрирани някога, въпреки охлаждащия ефект на Ла Ниня през почти половината от този период.

Без този метеорологичен феномен ситуацията със затоплянето можеше да бъде още по-лоша.

Ла Ниня "действа като временна спирачка за повишаването на глобалната температура", каза в изявление ръководителят на СМО Петери Таалас.

"Развитието на Ел Ниньо най-вероятно ще доведе до нов скок в глобалното затопляне и ще увеличи шанса за счупване на температурни рекорди", предупреди той.

"По-екстремно време"

На този етап няма индикации за силата или продължителността на задаващия се Ел Ниньо.

Последният беше смятан за слаб, но този преди това, между 2014 и 2016 г., беше определен за силен, с тежки последици.

СМО посочи, че 2016 г. е била "най-топлата година в историята поради „двойния удар“ на много силно събитие Ел Ниньо и предизвиканото от човека затопляне от парникови газове".

Тъй като ефектът на Ел Ниньо върху глобалните температури обикновено се проявява през годината след появата му, въздействието вероятно ще бъде най-очевидно през 2024 г., се казва в доклада.

"Светът трябва да се подготви за развитието на Ел Ниньо", каза Таалас.

Това "може да донесе облекчаване на сушата в Африканския рог и други въздействия, свързани с Ла Нина, но също така може да предизвика по-екстремни метеорологични и климатични събития", каза той, подчертавайки необходимостта от ефективни системи за ранно предупреждение, "за да бъдат хората в безопасност".

Няма две еднакви явления на Ел Ниньо и ефектите им зависят отчасти от времето на годината, каза СМО, добавяйки, че тя и националните метеорологични служби ще следят отблизо развитието.

Климатичните модели се появяват средно на всеки две до седем години и обикновено продължават девет до 12 месеца.

Обикновено се свързва със затоплянето на температурите на повърхността на океана в централната и източната тропическа част на Тихия океан.

Повишени валежи обикновено се наблюдават в части от южната част на Южна Америка, южната част на Съединените щати, Африканския рог и Централна Азия, докато тежки суши могат да възникнат над Австралия, Индонезия и части от Южна Азия.

През лятото в северното полукълбо топлата вода на Ел Ниньо може също да подхранва урагани в централната и източната част на Тихия океан, като същевременно възпрепятства формирането на урагани в Атлантическия басейн, каза СМО.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини