Отровна медуза застрашава рибните популации в Дарданелите

В пролива Дарданели в западния турски окръг Чанаккале от миналата година значително се е увеличил броят на отровните медузи от вида Chrysaora hysoscella, които засягат негативно популацията на рибите, предупреждава турски експерт, цитиран от „Хюриет дейли нюз“.

Естественото местообитание на този вид медуза е Средиземно и Егейско море, но се среща все по-често и в Дарданелите.

Проф. д-р Мухаммет Тюркоглу, изследовател в областта на морските науки, предупреждава хората да са внимателни с тази медуза, която може да бъде червена, кафява или жълта на цвят и има пипала с дължина до 1,5 метра, които съдържат токсични вещества. При контакт хората получават симптоми като зачервяване, обрив, екзема и парещо усещане.

Според учения една от причините за появата на този вид в Мраморно море е замърсяването и затоплянето на повърхностните води.

Медузите са опасни не само за човешкото здраве, но и за рибните популации. Chrysaora hysoscella е хищник и се храни предимно с яйца и ларви на риби и там, където броят й се увеличава, рибните запаси намаляват. В комбинация със замърсяването това може да причини намаляване на плътността на популацията на някои видове риби в Мраморно море, предупреждава Тюркоглу.

„Ние не можем да спрем затоплянето в краткосрочен план, но можем да спрем замърсяването. Ако успеем да спрем замърсяването около големите градове като Истанбул, можем да решим този проблем в Мраморно море“, допълни експертът.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини