"Азов" напредва към Бахмут. Пригожин се оплака, че руски военни части са изоставили позициите си

Украйна напредва с подготовката за офанзива срещу руските нашественици, предаде ДПА, като се позова на изявление на началника на отбраната на Германия генерал-лейтенант Карстен Бройер. Агенцията отбелязва, че Бройер, който заема най-висшата длъжност в германската армия, се е завърнал от посещение в Киев.

"Обяснено ми беше как се води битката на фронтовата линия. Земята е все още мочурлива и влажна. На места има големи локви на бойното поле. През последните седмици не са изпълнени условията за пълномащабна офанзива", каза Бройер.

"Въпреки това при всички разговори стана ясно, че планирането на украинската офанзива е в ход", добави той.

По време на посещението си в Украйна миналата седмица Бройер се срещна с главнокомандващия украинските въоръжени сили генерал-майор Валерий Залужни и с министъра на отбраната Олексий Резников.

Украинските и руските войски отново водиха тежки боеве югозападно от Бахмут в Източна Украйна, предаде също ДПА. Агенцията отбелязва, че според двете воюващи страни силите на Киев са постигнали териториален напредък.

"Нападенията бяха извършени на ширина от 3 километра и в дълбочина от 2,6 километра", написа днес в "Телеграм" командирът на украинския батальон "Азов" Андрий Билецки.

Според Билецки районът е бил напълно освободен от руски военнослужещи и поне две руски бригади са били разбити, като са взети и военнопленници.

По-рано основателят на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин се оплака, че руски военни части са изоставили позициите си край град Бахмут.

"Те оставиха всичко, избягаха и оставиха фронта открит на ширина от почти 2 километра и дълбочина от 400 метра", каза той. Това са около 3 квадратни километра изоставени позиции, отбелязва ДПА, като посочва, че Пригожин е предупредил за по-нататъшно украинско настъпление по фланговете срещу частите му край Бахмут.

Съобщенията, че 72-ра самостоятелна моторизирана пехотна команда е изоставила позициите си в югозападните покрайнини на Бахмут бе потвърден и от украинска военна част, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че руското министерство на отбраната не е дало още отговор на нейно искане за коментар. Ройтерс съобщи, че не може да потвърди каква е ситуацията в този район според независими източници.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини