18-годишният шофьор връхлетял Ани и Явор с над 100 км/ч и няма данни да е опитал да спре

Софийският градски съд остави в ареста 18-годишния ученик Адриан Антонов, който през нощта на 8 май причини тежката катастрофа с две жертви на столичния бул. "Сливница". Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано.

При инцидента той помете с автомобила си 22-годишния Явор и 24-годишната му приятелка Ани, докато пресичали на пешеходна пътека.

"Съжалявам много и искам да изкажа своите съболезнования", каза пред съда Антонов.

Законът предвижда наказание между 3 и 15 години затвор, ако бъде признат за виновен. По случая са разпитани свидетели очевидци, които са били на мястото на катастрофата и са видели или чули удара. Видели са и как двамата млади мъж и жена са пресичали с нормален ход.

Свидетел, който е бил близо до ресторант на кръстовището, разказва, че е видял автомобила на Антонов да се движи с висока скорост и как едно тяло е изхвръкнало, а другото е останало на място. Самият Адриан Антонов още тогава е дал кратки обяснения, в които е казал, че между кръстовищата на бул. "Константин Величков" и "Сливница" се разминал с джип, вероятно БМВ, който шофирал в обратната посока. Казва и че не е видял някой да се движи по пътното платно.

Неговите обяснения се опровергават от други свидетели на катастрофата - шофьори и хора, които са били в района на катастрофата и казват, че в момента на удара не е имало други автомобили. Уличното осветление е сравнително добро, осветлението е било работещо и достатъчно да се вижда маркировката, посочи съдът.

Според заключението на експертизата скоростта в момента на удара е около 107 км/ч и няма данни той да е направил опит да спре. Според експертите автомобилът му е бил на 266 метра от кръстовището в момента, в който пешеходците са тръгнали да пресичат.

Антонов е бил задържан в 0:30 ч. за 24 часа, отишъл е и да даде кръвна проба. Съдебният състав посочи, че като млад шофьор, практически без опит, е трябвало да шофира с повишено внимание.

"Участието му в църковния хор на Божията църква в България би трябвало да е възпитало у него смиреност и зачитане на правата на другите", коментира съдът представената от защитата справка, от която се вижда, че ученикът е свирил на китара в църковен хор.

Прокуратурата поиска постоянен арест за Антонов, като наблюдаващият прокурор посочи, че по делото са събрани свидетелски показания, изготвени са заключения на експертизи. Според прокуратурата има реална опасност той да извърши друго престъпление, ако бъде на свобода.

"Катастрофата е станала единствено заради поведението и действията на Антонов, който е нарушил правилата за движение по пътищата и не е спрял на пешеходната пътека", коментира наблюдаващият прокурор. Според него Антонов грубо и арогантно е нарушил правилата за движение по пътищата, управлявал в градска среда, в тъмната част на денонощието, с висока скорост по булевард, който обичайно е натоварен. Шофирал е с над 100 км/ч, а приближавайки пешеходната пътека, не е опитал да намали, да спре или да избегне удара на двамата загинали.

Прокурорът коментира и липсата на опит на Антонов като водач, като каза, че е "проявена житейска самонадеяност и престъпна небрежност". Заради това според прокуратурата той е склонен към неспазване на установените правила и има занижен самоконтрол и оценка".

"Става въпрос за едно младо момче, убеден съм, че неговите близки и познати го приемат като едно нормално момче, но престъплението е с особена тежест и обществена опасност", каза пред съда наблюдаващият прокурор.

Адвокатът на шофьора - Димитър Марковски, посочи, че действително случаят е изключително тежък, но в него не може да остава въпрос за тежко умишлено престъпление. Той посочи, че нарушението на Антонов е превишена скорост и според експертизата в момента на удара тя е била около 94-96 км/ч. Според адвокат Марковски трябва да се изследва каква е била възможността на клиента му за видимост и възприятие. По думите му не е анализирано и дали починалите са имали възможност да видят и възприемат движението по булеварда.

"Това са експертни въпроси, които трябва да бъдат анализирани подробно. Пред вас е изправено неосъждано момче, което няма никакви провинения в краткия си житейски път, ходи на църква, свири в църковен хор. Шофирал е неразумно, но за краткия си стаж зад волана не е нарушавал закона за движение по пътищата", каза още защитникът.

По думите на Марковски клиентът му е съдействал напълно, дал е доброволно кръв за проба след съмнения в дрегера, като е доказано, че не е шофирал под влияние на алкохол и наркотици. Според него ненатискането на спирачките е въпрос, който трябва да се изследва, за това има причина и тя трябва да бъде изследвана. Посочи и че липсват каквито и да е наказания, престъпни прояви и дори не е бил регистриран в детска педагогическа стая.

"Не омаловажавам случилото се, няма да молим за най-леката мярка за неотклонение подписка, но молим да му наложите "домашен арест". Такава мярка ще отговори на обществените настроения и ще му даде възможност да завърши пълноценно 12-и клас. Макар и под домашен арест, трябва да положи усилия да завърши образованието си", каза още Марковски, според когото арестът е неоправдана тежка репресия.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини