Българското училище навлиза в най-важната част от годината с над 100 изпита - НВО и ДЗИ

Българското училище навлиза в най-важната си част от годината - изпитната сесия за националните външни оценявания и за държавните зрелостни изпити. Това казва Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България (СРСНПБ), който е и директор на 119-о Средно училище "Акад. Михаил Арнаудов" в София. 

"След емоционалните изпращания на зрелостниците от випуск 2023, започва предстартовата подготовка за явяване на държавните зрелостни изпити. Над 45 000 днешни герои ще пишат за вечните герои или за нещо друго. За месец в образователната ни система ще бъдат реализирани около 100 различни изпита - от националното външно оценяване и от държавните зрелостни изпити", отбелязва Стаматов. 

Той уточнява, че ще има своеобразна годишна проверка на знанията на няколко випуска - 4-и, 7-и, 10-и, 12-и клас. "Тъкмо сега ще може достатъчно обективно да се види има или няма пропуски в подготовката, какво е нивото на випуските, на грамотността и на любимите предмети. Време, през което спокойствието в системата ни е най-важно, повече от всякога през годината. За да могат да бъдат правилно организирани, както и успешно проведени всички изпити. Хиляди учители ще бъдат стожер на обективната справедливост. Камери, секретни кодове, квестори и най-е важното знанието", казва председателят на СРСНПБ.

"Учениците продължават да учат за оценката от изпита, а не за живота. Все още има много какво да се направи, за да не бъде изпитът мъка. Все още остава надеждата за скорошна стъпка напред. Настава месецът на изпитите! С надеждата за успех и спокойствие", пожелава на учениците, на учителите и на училищните директори Диян Стаматов.

Над 50 000 зрелостници са подали заявления за допускане до държавния зрелостен изпит по български език и литература (БЕЛ) на 19 май, съобщи на 9 март тази година пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

На вторите задължителни държавни изпити се очаква да се явят близо 49 000 зрелостници. За втората задължителна матура по профилиращ предмет на 23 май заявления са подали над 25 000 зрелостници, а за изпит по професия желание са заявили повече от 23 000, съобщиха тогава от МОН. Допълнителните матури по желание ще са в периода 26-31 май.

Националното външно оценяване по български език и литература в четвърти клас ще се състои на 29 май - от 10:00 ч. По математика, националното външно оценяване за четвъртокласниците ще е на 30 май, отново от 10:00 ч.

На 21 февруари от МОН информираха, че на изпитите от национално външно оценяване по български език и литература, и по математика тази година се очаква да се явят над 62 000 седмокласници, както и над 51 000 десетокласници. Изпитите са на 13 юни и съответно на 16 юни, като началото им за седмокласниците е в 9:00 ч., а за десетокласниците в 11:00 ч..

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини