Прокурори се разграничават от становище в подкрепа на искането за предсрочно освобождаване на главния прокурор

Магистратите и служителите при Софийска районна прокуратура категорично се разграничават от "анонимното" становище, изразено и разпространено на 12 май в медиите от името на прокурори от района на Апелативна прокуратура – София, с което се подкрепя искането на шестима от членовете на Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев.

От Софийска районна прокуратура заявяват още, че ще продължат безпристрастно, обективно, справедливо и съвестно да изпълняват своите служебни задължения в защита на правата и интересите на гражданите. "Прокурорите от Софийска районна прокуратура се уповават на принципа, че независимостта на съдебната власт е най-сигурната и стабилна основа, на която се гради правовата държава", се посочва в позицията.

Малко по-рано днес прокурори от Апелативна прокуратура – София, изразиха своето несъгласие със същото становище от 12 май.

На 15 май главният прокурор Иван Гешев заяви, че е получил съобщение на телефона от административен ръководител в Апелативна прокуратура – София: „Много съжалявам за това, което направих днес. Съжалявам“. По телефона прокурорът му казал, че съжалява за становището, което директорът на НСлС Борислав Сарафов го е накарал да го пусне. Обяснил на Гешев, че никой прокурор не е запознат със становището, било пуснато само от него.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини