ВСС няма да изслушва заместници на главния прокурор Иван Гешев по сигнала на Сарафов

Висшият съдебен съвет (ВСС) няма да изслушва заместници на Иван Гешев по сигнала на Борислав Сарафов. Против изслушването бяха 13 души, а "за" само четирима.

Пленумът на ВСС трябваше да изслуша главния прокурор Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов по повод сигнала, който Сарафов подаде. Поканени за изслушване са и заместници на Гешев.

Става дума за запис, на който се чува разговор между Гешев и члена на ВСС Йордан Стоев.

Въпреки, че решиха да не изслушват всички заместници на Гешев, членът на ВСС Атанаска Дишева поиска темата все пак да бъде дебатирана.

Иван Гешев заяви, че тази ситуация е целенасочена атака. Предполагам, че зад това стои политическа партия и нейният лидер, посочи той. Главният прокурор припомни, че преди няколко дни е извикал всички свои заместници на оперативка. Това е станало в деня, в който той демонстративно си скъса оставката. "Има камери в коридора, на които се вижда какво е настроението. Сарафов изглеждаше най-щастлив. Той седна срещу мен", разказа Гешев. И посочи, че целта на оперативката била да каже, че прокуратурата е подложена на натиск и това е морален проблем на група хора. Когато пуснал записа, Сарафов казал, че е "помиярско" да се записват колеги, след това станал и си тръгнал.

Гешев припомни, че няколко дни по-рано, когато се прибрал в България, на летището получил заплашително писмо. После разказа, че Йордан Стоев сам изразил желание да го посети. След него му гостувал и заместник-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров.

Гешев обясни записа и каза, че не го е правил той. Определи го като покушение над съдебната власт и заяви, че не е имал намерение да подава оставка.

В рамките на дискусията допусна предположение, че въпросният запис може да е направен от самия Йордан Стоев.

"Темата съзнателно се измества от това, че някой се опитва да ме убие. Ако някой не вижда цялостната схема за овладяване на прокуратура, значи вижда различни неща от повечето български граждани", посочи Гешев. Той отрече да има други 150 записа, както се твърди.

Дискусията продължава.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини