Момчил юнак и именити родопски певици, но от захар, ще бъдат представени в изложба

Оригинална изложба „Момчиловци - Захарна магия в сържето на Родопите“ ще бъде открита на 3 юни от 17 часа в Норвежката къща. Тя се реализира от Сладка асамблея "Моята България" с подкрепата на кметството.
Идеята за захарната магия в сърцето на Родопите се зародила миналата година по време на шестата изложба на Сладка асамблея "Моята България", която се е състояла край морето. 
"Тогава всъщност една от жените, която има топла връзка в Момчиловци, имат къща тук, свързани са със селото, предложи следващото издание - седмото, което ще се състои сега, да бъде точно в Момчиловци и трескавата подготовка върви повече от три месеца за това събитие", разказа кметът на селото Сийка Суркова.
За изложбата организаторката на сладката азамблея Шеф Мария Озтюрк кани талантливи арт-декоратори и 
майстори на захарното изкуство да работят на родопска тематика. "Самата Мария с други майстори-сладкари дойдоха в Момчиловци, разгледаха, видяха музея, видяха чановете, видяха огнищата, носиите, вдъхновиха се и от родопската песен, разказахме им нашата история и героите, които ние особено много почитаме", допълни Суркова.
Така от ръцете на майсторите се раждат различни фигури и композиции от захар. "Ще издам малко, макар че общо взето идеята е да пазим в тайна какво точно ще видят посетителите на изложбата, за да бъде по-интересно, но примерно Момчил юнак ще бъде пресъздаден от захар, както и именити родопски певици, нашата камбанария, която е част от стоте национални туристически обекта също ще бъде представена от захарно тесто и други елементи изящни, вдъхновяващи и красиви", каза още кметът на Момчиловци.
Захарните шедьоври ще могат да бъдат видени в Момчиловци само на 3 и 4 юни. След това изложбата ще бъде представена и в други градове на България като гостуваща експозиция.
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини