Започва 11-тото издание на фестивала Meadows in the Mountains край с.Полковник Серафимово

Край село Полковник Серафимов, на над 1000 метра надморско равнище започна т.н "Английски събор" или Meadows in the Mountains . Събитието е  насочено към чужденци, което го превръща в  международен фестивал, но с нарастващия брой български посетители (около 30% от общата аудитория през последните години) това е напът да се промени. Амбицията на организаторите е да въвличат все повече  гости от България и Балканския полуоствов. За целта се  предоставят промоционални условия за посещение за български граждани и като се ангажират български артисти, търговци и участници. Участието на местната общност в случването на събитието винаги е била от ключово значение, а един от основните принципи на фестивала е да „не оставя следа“(“leave no trace”) – т.е. да не оставя отпечатък върху околната среда. Напротив, да облагороди местната природа и да възроди икономиката чрез привличане на международни туристи и поставяне на България и региона на световната карта, като впечатляваща и все още неоткрита дестинация за природен, селски и събитиен туризъм.

Фестивалът през 2023 ще продължи 4 дни / от 1-ви до 5-ти юни/  и включва музикални сцени с DJ от цял свят и най-различни музикални жанрове, арт изложби, уелнес класове и работилници за еко-съобразен начин на живот. Не на последно място, фестивалът предоставя сцена на  съвсем нови и непознати изпълнители, някои от които излизат пред толкова голяма публика за първи път. 

От самото си начало преди 11 години до днес, фестивалът запазва своя интимен, почти семеен характер. Въпреки че през тази година организаторите очакват над 3000 посетители, това става възможно чрез изграждането на усещане за общност, близост, съотговорност в случването на магията на Meadows.

Събитието се заражда в главите на основателите му – Бенджамин и Деймиън Сас, преди 11 години, когато посещават къщата на родителите си, които са се пенсионирали и са дошли да живеят сред природата на тихото селце Полковник Серафимово. Двамата братя решават да поканят 20-тина от своите приятели от UK – DJ-и, продуценти, промоутъри, музиканти и артисти, да ги посетят в това отдалечено кътче на Балканския полуостров. Прекарват 3 дни зад диджей пулта, като спират само, за да презаредят газовия генератор. От тогава до днес, фестивалът се е превърнал в международно събитие, което събира хиляди посетители от цял свят.

През 2020 година фестивалът стартира партньорство с местна залесителна огранизацията и от тогава досега са засадени над 1000 дръвчета. От друга страна, на територията на фестивала има пълна забрана за употреба на пластмаса за еднократна употреба още от 2014 година . В резултат на това, фестивалът е отличен с наградата Blue 3 Star на Oceanic Global.  10 евро от стойността на всеки билет се дарява за различни благотворителни и обществено значими проекти, които Meadows подкрепя. Екологичното направление на подкрепата се изразява в проект, свързан с неутрализирането на въглеродния отпечатък на фестивала чрез засаждане на гора в Непал. Социалната отговорност се реализира чрез дългогодишно поемане на разходите за автобус на местните граждани от съсдения град Смолян – т.нар. инициатива Baba Bus. Не на последно място, фестивалът се грижи за  бездомните и изоставени животни в региона на фестивала, подпомагайки неправителствената огранизация Little Angels BG.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини