3622-ма седмокласници и десетокласници се явяват на изпити днес в региона на Хасково

    Вариант 2 за 7-ми клас беше изтеглен тази сутрин в Министерството на образованието и науката за Националното външно оценяване по български език и литература.

    Над 117 хил. седмокласници и десетокласници в цялата страна се явяват на изпита. В област Хасково 1967 са  седмокласниците, а десетокласниците са 1655. Резултатът  от НВО е вход за седмокласниците в гимназиите, а десетокласнците от обединените училища чрез него могат да продължат в 11-и и 12-и клас.

    Седмокласниците полагат изпита в училищата, в които учат, затова и останалите ученици, които все още не са завършили годината,  днес не са на училище.

    Изпитът им започва в 9 часа и е 150 минути. По въпросите се работи с черен цвят на химикала. Тестът включва  26 задачи, 18 въпроса са затворени с  четири възможни отговора. С кратък свободен отговор са 6 от въпросите. Един е с  разширен свободен отговор. Последното задание за работа е преразказ на неизучаван художествен текст.

    От 11 часа започва 90-минутният  изпит по български език и литература за десетокласници. За препитването в 10-и клас изпитен вариант не се тегли. За тях изпитът по БЕЛ в края на първия гимназиален етап е тест с общо 23 задачи. 14 въпроса са с избираем отговор, 6 са с свободен кратък отговор. Една е задачата за редактиране и една с разширен свободен отговор, в който трябва да се формулира теза или антитеза. В последната си задача гимназистите създават текст- резюме, заявление или CV.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ро
      Родител
      2 -7
      09:51, 13 юни 2023
      Явно правите реклама на училище "В. Левски " ,... Виж коментара
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини