Мегаракетата Starship може да бъде изстреляна отново след около шест седмици

SpaceX ще има нужда от още около шест седмици, за да приключи с въвеждането на стотици промени по свръхтежката ракета, която трябва да изведе в орбита космическия кораб Starship, преди втория опит за изстрeлване, каза Илон Мъск, цитиран от CBS News.

Необходима е и реконструкция на стартовата площадка в Тексас, обяви основателят на SpaceX по време на дискусия в Тутиър спейс. 

Втори тестови полет обаче може да бъде осъществен, ако Федералната служба по авиация на САЩ издаде разрешително след драматичния първи опит от 20 април. Тогава ракетата се взриви по-малко от четири минути след старта, Starship не успя да се отдели от първата степен на ускорителя, както беше планирано.

"Смятам, че вероятността вторият полет да бъде по-успешен и космическият кораб да достигне орбита е по-голяма, отколкото предишния път. Вероятно около 60 процента", каза Илон Мъск. 

Стартовата площадка в Бока Чика, щата Тексас, трябва да бъде възстановена, тъй като беше повредена при първото тестово изстрелване. Мъск отбеляза, че ще бъде укрепена с около 1000 кубически метра високоякостен бетон. През април НАСА изчисли, че ремонтът на стартовата площадка ще отнеме един-два месеца.
    
Американската космическа агенция разчита на Starship да превозва астронавти до повърхността на Луната след няколко години, свързвайки се с капсулата "Орион" в лунна орбита. На по-късен етап Илон Мъск иска да използва огромните космически кораби, за да изпраща хора на Марс.

Общата височина на Starship е 120 метра, което я прави най-голямата и най-мощната ракета, създавана някога. Може да генерира почти двойно по-голяма тяга при излитане в сравнение с лунната ракета на НАСА, която изпрати празна капсула до естествения спътник на Земята и обратно в края на миналата година.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини