Прокуратурата възложи на службите да проверяват призивите на Костадин Костадинов

Софийска градска прокуратура (СГП) се е самосезирала по разпространена информация в медиите, че народен представител от 49-ото Народно събрание евентуално е извършил престъпление против правата на гражданите.

Името на народния представител не се посочва, но става въпрос за лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов. Проверява се конкретно престъпление по чл. 162 от Наказателния кодекс, съобщиха от прокуратурата няколко часа след като премиерът Николай Денков и двама министри призоваха държавното обвинение да се самосезира.

Според текста на Наказателния кодекс: "Който чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание".

Наблюдаващият прокурор по реда на Закона за съдебната власт е възложил извършването на съвместна проверка от Държавна агенция "Национална сигурност" и отдел "Киберпрестъпност" при Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" на МВР.

В хода на проверката ще се установява дали чрез слово, печат, или чрез други средства за масова информация, чрез информационни системи или по друг начин народен представител проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност.

Срокът за извършване на проверка по закон е до три месеца, след което ще се извърши преценка дали са налице достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, за да се образува досъдебно производство.

За резултатите обществеността ще бъде информирана, уверяват в съобщението от прокуратурата.

През последните седмици демократичната общност бе атакувана няколко пъти по различен начин от страна на представители и привърженици на партия "Възраждане" и лидера на партията Костадин Костадинов - нападенията в София и Варна преди прожекцията на филм, както и с агресия над магазин за бира и служителката му.

В публикацията, маркирана като "официална позиция" на лидера на "Възраждане" унищожаването на тази "озверяла античовешка сган, жадуваща кръв и мечтаеща за войни и насилие", е дълг на "всеки нормален гражданин", визирайки "родната демократична общност".

Използва ли "Възраждане" език на омразата - какво мислят юристите

Нели Куцкова: Да се подходи разумно и да се търси законово основание

"Според мен е работа на прокуратурата да се занимава с езика на омразата, подбуждането към определени видове действия. Политически въпрос е, когато се опиташ да приложиш към политиците закона, дали те не целят точно това - да станат център на вниманието и после да се правят на мъченици", коментира пред "Нова телевизия" бившият съдия и бивш председател на Съюза на съдиите в България Нели Куцкова.

По думите й, радикалността на политиците преминава в очевидно подбуждане към престъпления.

"Ако по-сериозно се проследи цялостната терминология, която се използва, винаги може да се намери състав на престъпление. За мен, по мое мнение, наистина става дума за език на омразата", посочи Куцкова.

Според нея в тази ситуация трябва да се реагира разумно, а не "с емоционални изхвърляния". "Трябва да се търси законовото основание. Но абсолютно недопустимо е да не бъдат физически допускани до парламентарната трибуна народни представители. Аз такова нещо в демократичната история на България не помня", добави още Куцкова.

Велислав Величков: "Възраждане" използва типична нацистка фразеология

"Език на омразата не е съставомерно по нашия Наказателен кодкес, но би трябвало да бъде. Изказването на Костадинов, в неговия личен профил, което изказване стана публично, съдържа елементи на други престъпления - подбудителство към бунт и заплаха с насилие или дори със смърт на определена група от обществото - граждани, представители на демократичното общество", коментира пред "Дневник" адвокат Велислав Величков от Инициатива "Правосъдие за всеки".

Той забелязва градация в изказванията на лидера на "Възраждане" - "от заплахи за арести, откриване на концлагери към заплахи с физическо насилие и дори със смърт" и направи сравнение с "типичната фразеология на първите нацистки паравоенни групировки Щурмабтайлунг (SA), т.нар. "кафяворизци", когато са заплашвали с насилие и смърт, окупирали са заведения гръмко с униформи". По същия начин представители на "Възраждане" и привърженици спират кинопрожекции с прояви на насилие и в този момент изявленията на Костадинов са мотивиращи за такива действия.

"Това категорично са противозаконни прояви. Точно както казва премиерът, малките неща, които започват, водят до големи последици. Да не позволяваш на народни представители да говорят в парламента, да опитваш с насилие да преценяваш кои филми може да се гледат, кои не, Костадинов да говори за "нечовешка сган" и "долна измет" - това вече за мен е съставомерно деяние и аз се изненадвам, че прокуратурата не се е самосезирала до момента", коментира Величков (часове след разговора на "Дневник" с юриста държавното обвинение съобщи, че е наредило проверка - бел. ред.).

Той припомни, че преди 10 г. след дълго бездействие по подобен начин прокуратурата все пак се беше сезирала за сходни изяви на лидера на "Атака" Волен Сидеров, срещу когото бяха заведени дела.

Юристът е категоричен, че има много основания прокуратурата да се самосезира и подчерта, че "това е обикновен фашизъм или нацизъм и такива прояви са престъпления, обявени са за престъпления в цяла Европа, а това е посегателство и срещу европейските ценности и европейската правна рамка".

Той припомни, че единствено прокуратурата е тази, която може да поиска заличаване на "Възраждане" като политическа партия като припомни, че в недалечното минало по времето на Иван Гешев това беше направено. Тогава поводът беше свързан с нарушения, свързани с Учредителното събрание на партията, а след няколко заседания съдът отказа да заличи партията като прие, че няма пропуски.

"Сега основанието е съвсем друго. Първо обаче трябва да се проверят думите и действията на лидера на "Възраждане" и отделни функционери, които вилняха на обществени места - типично хулиганство, и които се опитваха да осуетят кинопрожекции. Трябва да се изясни дали има основание да бъдат разследвани за престъпление и евентуално тогава да се прецени налице ли са основания за заличаването на "Възраждане" като партия", коментира Величков пред "Дневник".

Според него, трябва много добре да се прецени със заличаването като партия дали няма да се превърнат в герои и "да изпишем вежди вместо да избодем очи".

Освен това, дори и да бъде заличена като партия "Възраждане" нищо не пречи на представителите да основат нова партия. "Правилният път е да се разследва кой какво прави", посочи още Величков.

Красимир Кънев: Не може да се търси език на омразата в политически изказвания

"Смятам, че няма основание в Наказателния кодекс да се търси отговорност на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов за политическите му изказвания. Език на омразата може да бъде само на расова, етническа и религиозна основа", коментира пред "Дневник" Красимир Кънев от Българския хелзинкски комитет.

"Аз не съм и голям фен точно за политически убеждения да се правят такива неща. Но за провалянето на мирни събрания на хора, Наказателният кодекс е категоричен - това са противозаконни действия и могат да бъдат преследвани от закона", коментира Кънев по повод бойкота на кинопрожекциите в София и Варна.

Ето и първите коментари на министрите, направени по-рано днес:

МВР призова да няма провокации към насилие и омраза

По време на изявлението след правителственото заседание министърът на вътрешните работи Калин Стоянов призова гражданите да не провокират насилие и омраза в обществото. Той подчерта, че е важно да няма физически сблъсъци на протестите и благодари на полицаите, че не са допуснали такива в последните дни.

"Искам да успокоя българските граждани, че служителите на МВР знаят как и винаги ще се намесят адекватно, когато има сигнали за престъпления. При случаи на неправомерни действия или бездействия от служители няма да се поколебая да взема мерки", посочи Стоянов.

Атанас Славов: Депутатският имунитет не е индулгенция

Министърът на правосъдието Атанас Славов призова разследващите органи да установят съставомерните действия, да образуват съответните проверки и започнат разследвания. До края на деня обаче от прокуратурата нямаше реакция, въпреки призивите.

"Депутатският имунитет не е привилегия или индулгенция, използването на имунитета за избягване на отговорностите е злоупотреба с право. Призивите за политически мотивирано насилие и агресия, използването на езика на омразата са съставомерни деяния, които са наказуеми", напомни още министър Славов.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини