Върховният хищник: Хората се хранят с една трета от съществуващите видове гръбначни животни

Изображение 1 от 2

    Международен екип от еколози, биолози, природозащитници и биолози установи, че хората се хранят с приблизително една трета от всички съществуващи видове гръбначни животни. В своето проучване, докладвано в списанието Communications Biology, групата анализира данни, събрани от членове на Международния съюз за опазване на природата (IUCN).

    Предишни изследвания показват, че хората са върховният хищник. Нашият вид не само хваща и яде плячка, но опитомява определени животни, за да събира млякото им, да използва кожите им или да ги отглежда като домашни любимци. В това ново изследване екипът учени се пита с колко гръбначни видове се хранят хората. В своето проучване те дефинират хищническото поведение като действия, които премахват животните от естествената им среда, мъртви или живи, и те биват използвани за източник на храна или като ресурс за добиване или търговия.

    За да намерят своя отговор, учените се обърнали към IUCN, организация, съставена както от граждански, така и от правителствени организации, ангажирани с наблюдение, защита и опазване на природните ресурси. С нейните 1400 членове IUCN се е превърнала добре познат ресурс за доклади за състоянието на природните ресурси. В това изследване учените се фокусирали само върху 47 665 вида гръбначни животни, проследени от организацията.

    По тези данни изследователите установяват, че хората се хранят с приблизително 14 663 вида, което е приблизително една трета от известните на IUCN. Те също така установяват, че близо 40% от видовете, ловени от хората, са посочени като застрашени. По-конкретно, приблизително 55% от тези видове се консумират.

    Учените също така откриват, че повече от половината от всички сухоземни видове, ловени от хората, са част от търговията с домашни любимци.

    Освен това хората ловуват за спорт приблизително 358 вида риби с перки и 452 вида птици, а 207 вида бозайници и риби се използват за облекло.

    Екипът също така установява, че 192 вида бозайници и 82 вида земноводни се използват за медицински цели.

    Изследователският екип отбелязва, че такива големи числа правят хората безусловно най-големия хищник на планетата. Те разкриват, че хората излавят други видове със скорост 300 пъти по-голяма от тази на всеки друг хищник, като се вземе предвид размерът на зоните на хищничество.

    Chris T. Darimont et al, Humanity's diverse predatory niche and its ecological consequences, Communications Biology (2023). DOI: 10.1038/s42003-023-04940-w

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини