В горещите дни кръвта се движи по-бавно, това създава риск от инсулт или инфаркт

При много високи температури кръвта в организма се движи по-бавно. Това довежда до забавен кръвоток в артериите и създава риск от инсулт или инфаркт. Това каза д-р Адриана Динчева, кардиолог в „Acibadem City Clinic“ по Нова телевизия.

Тя съветва хората високо кръвно да избягват да излизат в най-горещите часове на деня. Под риск са и децата под 5-годишна възраст и бременните жени.

Всички, които имат хронични заболявания, е добре да посещават редовно наблюдаващите ги лекари, припомни д-р Динчева. При децата е важно да не се допуска дехидратация, защото тя може бързо да прерасне в животозастрашаващо състояние.

Високите температури могат да предизвикат повишаване на кръвното, да се стигне до топлинен удар, предупреди кардилоогът.

Най-горещите часове да се прекарват в охладени, климатизирани помещения, да се поемат повече течности, а пациентите със сърдечна недостатъчност да се консултират с кардиолог за приема на течности и хранителния си режим, препоръча д-р Динчева.

Според нея подходяща е охлаждащата диета, която включва повече плодове, зеленчуци, бобови растения. Много добър избор са динята и пъпешът.

„Добре е да се избягват газираните напитки, да се консмират не повече от 1-2 кафета дневно. Алкохолът има силно отрицателно действие, студените алкохолни напитки не охлаждат“, напомни кардиоложката, според която най-добрият начин за хидратация в жегите е приемът на вода.

По думите на лекарката при хората с ниско кръвно здравният риск не е толкова висок, стига да не забравят да пият редовно течности.

Д-р Динчева напомни още, че температурата в климатизираните помещения не трябва да е по-малко от 25 градуса, за да не е шокираща разликата с времето навън.

 

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини