"ВиК"-Смолян тегли 15 милиона лева оборотен кредит, за да се разплати с фирмите по водния цикъл

15 милиона лева оборотен кредит поиска "ВиК"-Смолян от Българския ВиК Холдинг. Средствата са необходими за да се извършат разплащанията с фирмите изпълнителки на водния цикъл в града. Искането за кредита е отправено още на 16 май, но одобрението се е забавило с около два месеца. Междувременно са се натрупали неплатени фактури за юни и юли.
"15 милиона оборотен кредит ще ни отпусне ВиК Холдинга и с тях ще извършим абсолютно всички разплащания, дори и финансовата корекция, наложена ни по договора, за който ставаше въпрос преди около два месеца ще успеем да я разплатим. Така че няма да има финансови затруднения дружеството на този етап", каза пред еТВ на 11 юли инж. Румяна Фиданова - вр.и.д. управител на "ВиК".
Междувременно от пресцентъра на "Продължаваме промяната" направиха официално съобщение, че: "Ha 14.07.2023 г., нa cpeщa c Mиниcтъpa нa peгиoнaлнoтo paзвитиe и блaгoycтpoйcтвoтo, Mиxaл Kaмбapeв ycпя дa дoгoвopи oбopoтeн ĸpeдит зa BиK-Cмoлян. Toзи ĸpeдит e нyжeн, зa дa нe cпиpa paбoтaтa пo пpoeĸтa и щe бъдe въpнaт, cлeд ĸaтo бъдaт ycвoeни зaлoжeнитe oт Eвpoпa cpeдcтвa зa тoзи пpoeĸт".
Реално решението за отпускането на кредита вече е било взето, а от "ВиК" очакваха до края на седмицата средствата да постъпят по сметките на дружеството.
Пред еТВ инж. Румяна Фиданова описа и напредъка по изпълнението на водния цикъл. Той се състои от три големи договора. Изпълнението на единия е приключено, вече има акт 15 и предстои приемателна комисия. По другия - реконструкцията на главния колектор вече има разрешение за сроеж. "Открита е строителната площадка в началото на месец юли и са започнали безизкопната технология на рехабилитацията на колектора. Това наистина е много, много добра новина", каза Фиданова.
Проблемно остава изпълнението на договора за реконструкцията на ВиК мрежата. "Канализационните клонове, реконструкциите и новите клонове сме около 50 процента напредък. Това означава, че до края на месец ноември имаме да изпълним още 50 процента канализационни клонове в много лоша геоложка основа. Аз лично не съм оптимист, че ще се справим в този срок", бяха думите на инж. Румяна Фиданова.
Осигуреното европейско финансиране за проекта обаче приключва в края на тази година. Строителството може да продължи до 2027-ма, но трябва да е вече със собствени средства на "ВиК". А дружеството не разполага с такива. "Искаме официално фазиране, т.е. да се прехвърли в следващ програмен период и да се доизгради пак от фирмата изпълнител или по съответните процедури и изисквания на Европейската комисия да се измести във времето за следващата оперативна програма", каза Фиданова.
Искането на "ВиК" е отправено към Управляващия орган на програмата в МОСВ. Ако не бъде одобрено, дружеството ще трябва да търси пари, за да завърши проекта.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини