Слънчеви изригвания, слаби магнитни бури и плаване в океан въздушно сияние

Изображение 1 от 3

    Слънчевата активност е на умерени нива през последните 24 часа. Най-голямото слънчево събитие за периода е събитие M4. В момента на слънчевия диск има 5 номерирани области с 99 слънчеви петна, а шансът тази година да имаме ден без слънчеви петна е точно нулев. Едно от тези слънчеви петна - AR3372, в момента има „бета-гама-делта“ магнитно поле, което съдържа енергия за слънчеви изригвания от клас X, съобщават от SDO/HMI, които следят космическото време.

    Слънчевата активност вероятно ще бъде умерена с шанс за изригвания от клас X на 17 и 18 юли и се очаква на 19 юли да е ниска с шанс за изригвания от клас M и малък шанс за изригване от клас X.

    Геомагнитното поле беше на спокойни до нестабилни нива през последните 24 часа. Скоростта на слънчевия вятър достигна пик от 489 km/s на .  Очаква се геомагнитното поле да бъде на тихи до незначителни нива на буря на 17 юли и 18 юли и тихи до активни нива на 19 юли. Протоните имат шанс да преминат прага на 17 юли, а през следващите два дни шансът им е малък.

    Пристигайки цял ден по-рано от очакваното, изхвърляне на коронална маса удари магнитното поле на Земята на 16 юли в 19:20 UT предизвика геомагнитна буря от клас G1. Повече въздействия на изхвърлена коронална маса са възможни на 17 и 18 юли поради множество скорошни изригвания от голямото слънчево петно AR3363. 

    ПЛАВАНЕ В ОКЕАН ОТ ВЪЗДУШНО СИЯНИЕ

    Нарастващата слънчева активност засилва феномен, който повечето хора никога не са виждали - въздушно сияние. Дан Буш е заснел великолепни кадри на 13 юли от дома си в Олбъни, Мисури:

    "Беше почти сякаш се носех в океан от въздушно сияние“, казва Буш. "Слабите пулсиращи светлини се движеха главно от юг на север във вълни, подобни на това, което човек би видял при перести облаци или океански вълни. Често пъти камерите ми улавят малко или никакво сияние на въздуха, но тази вечер беше изключително."

    Въздушното сияние се получава чрез фотохимия в горната атмосфера на Земята. Има тънък слой въздух с височина 95 km, където кислородните атоми (O) и кислородните молекули (O2) се смесват заедно. Когато O се сблъска с O2, сблъсъкът създава искра от зелена светлина - въздушно сияние.

    Соларният максимум засилва този процес. В момента активното слънце нагрява горната атмосфера на Земята, увеличавайки скоростта на сблъсъците на O с O2. Резултатът е по-ярка от нормалното въздушно сияние.

    "Напоследък имаше и други вечери, които показаха фантастични прояви на въздушно сияние" казва Буш. "Очаквам с нетърпение да видя още."

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Видеа по темата

    Последни новини