Величков: При "Барселонагейт" е бил търсен бърз резултат, след като Гешев скъса оставката си

Трима наблюдаващи прокурори са допуснали сериозни нарушения по ключови дела, оставени "на трупчета" и ще бъдат наказани в изпълнение на заповед на временно изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, съобщиха от прокуратурата. 

Велислав Величков от "Правосъдие за всеки" смята, че е изненада, че само трима са предложени за наказания. 

"Проверките продължават, до 7 август ще приключат. "Барселонагейт" е емблема на неработещата прокуратура. Това дело започна шумно и след това всичко стана много тихо. По това дело много дълго време не са били извършвани действия - за 3 години са разпитани само 4 свидетели. Интересното е, че преводите са били възлагани поетапно (по 20 страници) след като месеци не е правено нищо. Един определен преводач извършва всички преводи", обясни той. 

По думите му наблюдаващите прокурори "не са си давали зор" или им е било подсказано да не работят. "След 15 май обаче по "Барселонагейт" започват интензивни действия, 17 свидетели се разпитват за 1,5 месеца, възлагат се три експертизи и изземвания, търси се бърз резултат. Има неритмичност в действията на прокурорите. Проверка е могло да бъде възложена от зам.-главния прокурор, който отговаря за ВКС. Приближените на Гешев обаче не са могли да възложат проверки за действия, които може да са продиктувани от самия него", посочи Величков. 

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини