"Лукойл" с официална позиция по казуса Росенец

„Лукойл” обяви официалната си позиция по казуса с пристанище „Росенец”. От компанията отричат да има нарушения на законодателството или злоупотреби с концесионния договор.

Публикуваме цялото становище на „Лукойл” без редакторска намеса:

„ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД официално заявява, че всички публично отправени по наш адрес обвинения в контрабанда и други нарушения на територията на пристанищен терминал „Росенец“ не отговарят на действителността. Дружеството винаги изцяло е изпълнявало ангажиментите си по концесионния договор, сключен с Република България през 2011 година за срок от 35 години, и не вижда основания за неговото разтрогване.

Движението на енергийни продукти, тяхното съхранение и преработка са обект на строго регулиране по националното законодателство, европейското и международно право. Контролът, осъществяван от държавата, е ежедневен – от пристигане на танкера със суровина до отплаването му, натоварен с нефтопродукти.

Цялото отчитане на входящите и изходящите нефт и нефтопродукти на всички етапи се извършва чрез автоматизирани измервателни системи, които са свързани и в реално време предават данни директно на митническите власти. В съответствие с изискванията на Закона за акцизите и данъчните складове от декември 2020 г. е инсталирано постоянно видеонаблюдение, съгласувано и прието от митническите органи. Всякаква информация, свързана с дейността на терминал „Росенец", народните представители могат да поискат от Държавна агенция „Митници".

„ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД инвестира значителни средства, за да изпълнява често променящите се нормативни изисквания, и оказва пълно съдействие на компетентните институции при реализирането на правомощията им.

Държавните органи редовно извършват контрол и проверки на пристанищен терминал „Росенец“. Не са констатирани никакви нарушения или отклонения от условията на концесията или нормативните изисквания, което се потвърждава от съответните протоколи

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини