Джон Малкович гостува на варненска сцена с „Адска комедия: признанията на един сериен убиец“

Артист като Джон Малкович е голяма чест за всяка точка от земното кълбо. Целта ни е да идват и други такива имена, за да имаме самочувствието, че сме хора, които могат да правят голямо изкуство. Това каза министърът на културата Кръстю Кръстев, който присъства на представлението „Адска комедия: признанията на един сериен убиец“ във Варна. В музикално-театралния спектакъл участва холивудският актьор Джон Малкович, който влиза в ролята на Йохан „Джак“ Унтервегер - сериен убиец на жени от 70-те години на миналия век.

Трябва да имаме честта да посрещаме такива хора, защото за тях също е удоволствие да бъдат тук, допълни министърът и отбеляза, че публиката е достатъчно интелигентна, за да разбере кое събитие е голямо. 

Министър Кръстю Кръстев връчи на Джон Малкович плакет „Принос в развитие на културата“ след представлението.

Кръстев припомни, че за да се повдигне самочувствието на българските творци, министерството ще търси увеличение на средствата за култура в бюджета за тази година, който предстои да бъде гласуван окончателно тази седмица. Той изказа мнение, че работещите на това поприще у нас са на доста високо равнище и обеща да направи всичко възможно, за да могат да се чувстват свободни, уважавани и достойни. 

„Адска комедия: признанията на един сериен убиец“ се игра пред препълнената зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна. Той е поднесен като своеобразен моноспектакъл на Малкович, който разказва на публиката моменти от живота на героя си, пресъздаден в автобиографията на Унтервегер, която го прави литературна знаменитост. Истината за престъпленията му обаче не се разкрива до финала, защото героят лъже дори в спомените си, а след самоубийството му в затвора според австрийските закони е признат за невинен. 

На Малкович партнират оперните певици Чен Райс и Сузане Лангбайн, които представят жените, с които серийният убиец е свързан, чрез арии от Вивалди, Моцарт, Хайдн и Вебер. Музиката изпълнява оркестърът „Виенска академия“ с диригент Мартин Хазелбьок. 

Освен министърът на културата Кръстю Кръстев, на спектакъла присъстваха кметът на Варна Иван Портних, режисьорът Явор Гърдев, директорът на Международния театрален фестивал „Варненско лято“ Николай Йорданов. „Адска комедия“ бе последното събитие от афиша на 31-ото издание на театралния форум, осъществено съвместно с Международния музикален фестивал „Варненско лято“ по програма „Интермецо“, с подкрепа от Министерството на културата и Посолството на САЩ в България.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини