Руският парламент повиши възрастовата граница за задължителната военна служба

Депутатите от долната камара на руския парламент гласуваха за увеличаване на възрастовата граница за задължителна военна служба от 27 на 30 години, на фона на продължаващата война с Украйна, която навлиза в 18-ия си месец, предадоха ТАСС и Франс прес.

"От 1 януари 2024 г. гражданите на възраст между 18 и 30 години ще бъдат призовавани на военна служба", гласи текст в закона, който беше приет на второ и трето четене от Думата, долната камара на руския парламент. Това е най-важният етап в законодателния процес в страната, отбелязва АФП.

Досега горната възрастова граница беше 27 години. Предвижда се повишаването на възрастта да се въвежда поетапно, а призованите на военна служба да имат правото да сключват договори за срочна военна служба.

Документът също така предоставя на ръководителите на руските региони правото по време на мобилизация, военно положение и война да създават специализирани структури, които да подпомагат органите при гарантирането на реда, включително в борбата със саботьорите. Ръководителите на регионите ще могат да се възползват от това право по решение на президента на страната.

Тези структури ще се смятат за юридически лица със специални законови задачи, които ще изпълняват функции по подпомагане на органите на реда, за защита на държавната граница на Руската федерация, при борбата с чуждестранни диверсионни и разузнавателни формирования. В този случай висшите органи на изпълнителната власт на регионите, в които ще бъдат създадени такива структури, ще могат да получават за временно ползване бойно стрелково оръжие и боеприпаси. Служителите на структурите ще могат да възпрепятстват движението на безпилотни самолети, подводни и надводни кораби и превозни средства.

Законът също така дава право на ведомствената охрана на московските власти да оказва съдействие на органите на реда. За тази цел тя ще може да използва бойно ръчно стрелково оръжие.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини