МО: Русия изпрати публична нотификация за определяне на предупредителна зона в Черно море

Министерството на отбраната разпространи пояснение по повод прессъобщението на НАТО след вчерашното заседание на Съвета НАТО - Украйна.

Вчера НАТО осъди "опасното" поведение на Русия в Черно море и опитите ѝ да блокира износа на украинско зърно, като подчерта, че новата руска "предупредителна зона" засяга териториалните води на България, която е членка на Алианса, предадоха АФП и ДПА.

"Руската федерация изпрати публична нотификация за определяне на временна предупредителна зона в Черно море поради провеждане на военни учения. Зоната включва части от изключителната икономическа зона на България.

Въпреки че тези действия не представляват формално нарушение на международноправните норми, те не се смятат за добра практика.

България и съюзниците продължават регулярните дейности по засилено наблюдение в зоната на отговорност на НАТО, в съответствие с решенията в рамките на Алианса", посочват в съобщението си от Министерството на отбраната.

Новата морска "зона на повишена военна заплаха", създадена от Русия, обхваща водите в изключителната зона на членката на НАТО България, което "поражда нови рискове от недоразумения и ескалация", предупреди още Алиансът.

Миналата седмица Русия се отказа от ключово споразумение, подкрепено от ООН, което от лятото на 2022 г. позволяваше на Украйна да изнася зърното си през Черно море от лятото на 2022 г. След това тя започна да обстрелва пристанищните райони на град Одеса, а след това и украинското пристанище Рени, отбелязва АФП.

НАТО добави, че засилва мерките си за наблюдение на Черно море, "по-специално с помощта на морски патрулни самолети и безпилотни летателни апарати".

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини