Денков: Още от първия ден на кабинета гасим пожари в министерствата, наследени от служебната власт

Правителството е приело детайлна управленска програма, но в подготовката на програмата се е сблъскало с редица проблеми за милиарди левове, наследени от служебния кабинет. В някои от случаите става дума за очевидни управленски грешки и нарушения в правилата. Това каза на пресконференция пред медиите премиерът Николай Денков.

На нея участват още министърът на финансите Асен Василев, министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, министърът на енергетиката Румен Радев, министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков.

"Налага се от първия ден да гасим пожари в повечето министерствата. Тези пожари, наложиха да включим допълнителни дейности в програмата, което отнема много енергия и време от работата на екипите в министерствата", каза той. 

"Описаните проблеми засягат много милиарди левове, които най-малкото са под риск, а някои от тях са загубени. Предвид характера им някои от тях ще бъдат представени на контролните органи, за да се види има ли щети в особено големи размери. Ако да - ще бъдат препратени на прокуратурата. Това означава защо всяко правителство трябва да има контрол", каза още Денков.

Даде и положителен пример с министър Крум Зарков, чиито законопроекти са помогнали да стартира успешно законодателната програма на това НС, но изброи негативните примери:

- Служебното правителство е нарушило Закона за бюджета като не е представило през ноември миналата година предложение за редовен бюджет. След което е представило бюджет с дефицит 6.4%, който се оказа раздут дефицит, а причините, за което тепърва ще се установяват.

- По ПВУ има изключително сериозно забавяне - реформи и инвестиции, които е трябвало да бъдат завършени до миналия декември, а всъщност са изпълнени наполовина. Това е довело до риск средствата по ПВУ да не бъдат получени през 2023 г.

- При медицинските хеликоптери - служебното правителство е закрило търговското дружество и е прехвърлило дейността към Държавния авиационен оператор, който няма право да извършва тази дейност. Сега процесът трябва отново да се рестартира. Трябва отново да се създава търговско дружество, което да поеме дейността. И още: служебното правителство е сбъркало къде да прави оперативните площадки, където трябва да престояват хеликоптерите.

- Следващ пример е Пловдивският панаир - служебното правителство не е направило нищо, за да спре неговото спиране. В момента се търсят възможности да не бъде осъществено прехвърлянето на Панаира или, ако това не може да бъде направено, да се запази дейността му.

- Други проблеми - с ДКК, неремонтираните язовири, изчезналите над 600 млн. лв, ПАВЕЦ "Чаира".

- В МРРБ за три дни - между 5-7 юни АПИ оценява и входира над 30 000 страници, подадени заявки за текущ ремонт и поддръжка на Републиканската пътна мрежа за 4 млрд. лв за следващите 4 години. "Можете ли да си представите как се оценяват тези страници за три дни?", попита Денков. Министърът е направил проверка и е установил, че част от условията при заданията са незаконосъобразни и това му е дало основания да прекрати поръчката. Сега ще има обжалвания и ще бъдат поставени под риск изпълнението на тези дейности.

- Половин година толтаксите на превозвачите са отложени от служебното правителство.

- Проблеми има и във ВиК проектите по ОП "Околна среда", инхаус възлаганията по АМ "Хемус", висящите поръчки в АПИ, отворени оферти за 600-700 млн. лв. за основни ремонти по Републиканската мрежа, по които не са предприети никакви действия. Нищо не е направено и по АМ "Струма".

- Неясноти има и в законите - Законът за устройството на територията - за нетърпимост към незаконните строежи, Законът за пътищата, Законът за водоснабдяване и канализация.

- В Министерството на енергетиката - още в края на миналата година се е появила информация в медиите, че вече са загубени 200 млн. лв. заради неподадени териториални планове за регионите Стара Загора, Кюстендил и Перник. Денков каза, че България е в риск да загуби 1.6 млрд. лв., ако до края на годината тези териториални планове не бъдат приети. Нищо не е направено от служебното правителство, каза Денков.

- Проблем е и договорът с БОТАШ. Под прикритието на търговската тайна се оказа, че има сключен договор с много неизгодни и неравнопоставени клаузи за България по отношение на газопреносните системи между България и Турция, каза Денков. Турската фирма получава достъп до българския и европейски пазар, без обратното да е вярно. Нямаме достъп до турския пазар. Задавайки служебното правителство дългосрочен договор за 13 години, задължава държавата за стотици милиарди лева годишно, дори и България да не внася заложените количества газ.

Миналата седмица правителството анонсира пет основни приоритета, залегнали в изработената от управляващите Програмата за управление на България за периода от юни т.г. до декември 2024 г. и приета от кабинета на 26 юли. Първият приоритет е присъединяване на България към Шенгенското пространство до края на 2023 година. Вторият - присъединяване към еврозоната от 1 януари 2025 г. Третият приоритет на правителството е овладяване на инфлацията, а четвъртият и петият са реформите и проектите от Националния план за възстановяване и устойчивост, както и прозрачност при управлението на общинските проекти.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини