Руски предприемач осъден на година и половина затвор за дискредитация на руската армия и открита подкрепа за Украйна

Ломоносовският районен съд в северозападната руска Ленинградска област осъди на година и половина затвор местен руски предприемач за публична дискредитация на руските въоръжени сили, предаде ТАСС. Агенцията отбелязва, позовавайки се на пресслужбата на прокуратурата на Ленинградска област, че делото срещу подсъдимия е първо и засега единствено в региона по този член на Наказателния кодекс на Русия.

Съдът е установил, че 48-годишният Дмитрий Скурихин е поставил на фасадата на своя магазин в село Руско-Висоцкое надписи и плакати, съдържащи послания, насочени към дискредитация на руската армия, а аналогични материали мъжът е качил и в социалните мрежи. Освен това по-рано за аналогични действия Скурихин вече е бил привличан към административна отговорност. През февруари той е качил дискредитиращи руските въоръжени сили послания още веднъж в социалните мрежи, след което вече е бил привлечен към наказателна отговорност.

Адвокатът на Скурихин - Дмитрий Герасимов, каза пред Франс прес, че клиентът му е останал "непреклонен" и "много смел" на процеса, въпреки присъдата си.

„Той изобщо не е мислил, че ще бъде вкаран в затвора“, добави адвокатът и уточни, че ще обжалва.

Първото разследване срещу Скурихин е образувано през септември 2022 г., след като той разлепил антивоенни плакати на фасадата на магазина си, съобщават руските неправителствени организации "ОВД-Инфо" и "Мемориал".

През февруари 2023 г. предприемачът е станал обект на второ разследване за поставяне на надпис „Украйна, прости ни!“.

Задържан първоначално в следствения арест, Скурихин скоро е изпратен под домашен арест, а сега срещу него е постановена и затворническа присъда, посочва АФП.

Предприемачът публикува също видео в "Телеграм", в което протестира срещу руската инвазия в Украйна и срещу руския президент Владимир Путин.

По-рано Скурихин се е противопоставял на анексирането на украинския полуостров Крим от Москва през 2014 г. и показвал солидарност с опозиционера Алексей Навални, което му създаде проблеми с местните власти и полицията.

Русия е изправена пред вълна от преследвания на несъгласни с политиката на правителството от години, но те се увеличиха с началото на инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Почти всички основни руски опозиционери бяха пратени в затвора или принудени да напуснат страната, отбелязва АФП.

Според "ОВД-Инфо" в момента над 600 души са обект на наказателни дела в Русия заради противопоставянето им на руската инвазия в Украйна.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини