Правителството одобри проекта на споразумението за безвъзмездно предоставяне на бронирана техника на Украйна

Правителството одобри проекта на споразумение между Министерството на вътрешните работи на България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника. Това става известно от решение на кабинета, взето на 3 август и публикувано в системата за правна информация на Министерския съвет. Одобреното споразумение от кабинета е вследствие на решение на Народното събрание страната ни да предостави допълнителна военно-техническа подкрепа на Украйна.

С решението на Министерския съвет се упълномощава министъра на вътрешните работи Калин Стоянов да проведе преговорите и да подпише споразумение, при условия за последваща ратификация. 

Правителството дава също и съгласие за временно прилагане на споразумението от датата на подписването му до влизането му в сила.

Бронирана транспортна техника е с отпаднала необходимост за нуждите на МВР и ще бъде предоставена с наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването ѝ. През последните 25 години поддръжката и съхранението на въпросната техника изисква значителни финансови разходи от бюджета. Също така тази техника трудно би била приложима в изпълнение на основните задачи на Националната служба ”Жандармерия”. Поради тези причини, голяма част от тази техника е обявена за техника с отпаднала необходимост за нуждите на МВР.

През юли депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Ивайло Мирчев каза, че България ще изпрати на Украйна около 100 бронетранспортьора от складовете на МВР. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини