Фирма за бутилиране на минерална вода изтрови рибата в река Девинска

Изображение 1 от 5

    Десетки балкански пъстърви и мрени събраха от коритото на река Девинска малки и големи рибари. Рибата е умряла от пяна, която се стича по коритото на реката. Сигнал за това, че в реката има умряла риба и пяна е подаден чрез тел. 112 в  регионалните структури на МОСВ в 15 и 30 часа.
    Изтровената риба е внушително количество. Измряла е всичката риба в централната градска част на Девин, където има обособена зона за спортен риболов на балканска пъстърва в режим "Хвани и пусни". Зоната беше създадена и зарибена преди няколко години от община Девин, Ловно-рибарско дружество "Девин" и Клуба по спортен риболов "Девин".
    На оглед на мястото незабавно беше комисия от експерти на РИОСВ – Смолян и Регионалната лаборатория към ИАОС, както и от Регионална лаборатория - Смолян и кметът на община Девин Здравко Иванов, който е и председател на „Ловно-рибарското сдружение“ в Девин.
    По време на обхода на реката е установено аварийно заустване на отпадъчни води в река Девинска. Причината е подмяна на помпи, в следствие на което отпадъчните води от дейността на предприятието не се изпомпват до канализационната мрежа на град Девин. Заустените отпадъчни води са от производствената дейност на предприятието и с битово-фекален характер – от поддържането на санитарно-хигиенните условия в помещенията, съобщават от екоинспекцията в Смолян.
    Незабавно са предприети мерки за преустановяване на нерегламентираното заустване, като за допускането му срещу „Девин“ ЕАД ще бъдат наложени  административно-наказателни мерки.
    "Нарушителят ще бъде санкциониран, а съвместно с другите институции, които имат компетентност, ще вземат мерки да се зариби реката", каза директорът на РИОСВ- Смолян инж. Екатерина Гаджева.
    "Зоната беше създадена преди няколко години от община Девин, Ловно-рибарско дружество "Девин" и Клуба по спортен риболов "Девин". Зарибиха я с балканска пъстърва със собствени средства и дарения. Всеки ден на тази река риболовстват десетки малчугани от града и околността, там се провеждат още детско-юношески състезания, риболовни училища и демонстрации. Децата до едно се научиха да пускат обратно във водата уловената балканска пъстърва. Да й подарят живота, за да я уловят отново и пак да я върнат в реката. В момента всичко е изтровено - и балканската пъстърва, и мряната! Няколко години упорит труд и похарчени пари, средства и време за зарибяване отидоха по дяволите! Не знам кой ще обясни на децата от Девин, че за лятната ваканция това им беше риболовът на Девинска река. Разбира се, реката пак ще бъде зарибена и зоната "Хвани и пусни" ще се възстанови, но защо трябва да се стига дотук, да се разочароват децата, да се събират отново пари, да се плаща риба за зарибяване и да се чака да порасне? В реката имаше пъстърви по 40 см и нагоре, децата се забавляваха с тях, а в момента пред очите им събират измрялата риба, която виждате в кофите. Отделно, че Българската федерация по риболовни спортове възнамерява през 2025 г. да организира на тази река Световното първенство по риболов на пъстърва", написа в профила си колегата Станил Йотов.
     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини