Мащабен трансграничен проект, свързан със свещената сила на Родопите, подготвя община Девин

"СВЕЩЕНАТА СИЛА НА РОДОПИТЕ" ще е номинацията на община Девин за наименование на мащабен трансграничен интегриран проект по програми "Атински хъб", "Региони в растеж"  и "Интеррег Гърция-България", с който туризмът в Родопите /Западни и Източни/, ще бъде представян на българските и чуждестранни туристи на едно съвсем ново и професионално ниво.
Решението беше взето на заседание в Община Девин, с участие на ръководството на общината, представители на гражданския сектор, туристически дружества, архелогът Христина Вълчанова и други.
Концепцията на мащабния проект следва да бъде изготвена и подадена за одобрение в началото на м.септември т.г, а в рамките на 2024 г. се очаква класирането на подадените проектни предложения.
Проектът ще има за цел да експонира природното, културно и историческо наследство на Родопите, които са били населявани от древните траки в различни епохи и пазят техния неразкрит дух и история.
В рамките на проекта ще бъдат насочени средства за сериозни археологически проучвания в Родопите на регистрирани археологически обекти, а евентуално и на непроучени такива, каквито има в изобилие.
До момента общините не са имали възможност да отделят средства за сериозни археологически проучвания, за консервация и реставрация на археологическите обекти, а в същото време тези обекти имат огромна културна, историческа и туристическа стойност за обществото и държавата. Само в района на община Девин официално са установени десетки тракийски крепости, селища, светилища, могили и други обекти с историческа стойност, а вероятно много повече подобни обекти все още тънат в мистерия и загадки, очаквайки да бъдат изровени от дебрите на своето подземно царство.
До сега нито едно от тези безценни открития не е намерило достойно място в представяне на община Девин и Западни Родопи като дестинация с огромен потенциал за развитие на културно-историческия туризъм.
Заради липса на средства, проучените археологическа обекти тънат в прах и забрава и над тях тегне рискът да бъдат погребани без памет и без почит, което е срамно отношение към историята и човечеството.
Стотици иманяри кръстосват Западни Родопи, преследвайки легенди за несметни богатства, оставени по стъпките на Александър Македонски, бог Дионис и други исторически и митични герои, за които има твърдения и исторически данни, че са обитавали тези земи и именно тук са скрили несметни богатства. За съжаление опитът и находките, добити от иманяри, вероятно са много по-богати и значими от тези, добити от държавата, чрез нейните компетентни институции.
Надеждите на общината и гражданския сектор са, с този проект да се спаси културното и историческо наследство на древните траки в Родопите и да се покаже пред света какво богатство ни заобикаля.  
Защо беше предложено името на проекта "Свещената сила на Родопите"?
Отговорът на този въпрос и предложение за наименованието даде археологът Христина Вълчанова, която има огромна роля и заслуга в изследване и проучване на археологическите обекти в района на община Девин. Според археоложката, районът на Западни Родопи е свещен не само заради находищата на лечебна минерална вода, но най-вече заради многобройните участъци с положително геомагнитно поле, което се оказва, че е изключително лечебно. Вълчанова твърди, че неслучайно в района на Западни Родопи са открити толкова много тракийски светилища. Ритуалите, които са извършвали духовните водачи на древните
траки, са били в тясна връзка с енергиите на природата. Духовните водачи на траките са разполагали със свръхсили, което им е позволявало да откриват места, носещи силни енергийни полета. Известно е, че именно на такива места, древните траки са изграждали своите светилища, с каквито изобилства целият район на Западни Родопи, особено Триградско-Ягодинския карстов район, който е най-големият карстов район в цяла Европа. Най-яркото свидетелство за това са проучванията извършени в Харамийска пещера в близост до село Триград с участието на арх.Вълчанова. Тази пещера е най-старото пещерно светилище в България и тя е лекувала древните траки с геомагнитно поле, което е установено от учени със съвременна апаратура с високо качество. За развитите духовни сили на "свръхчовеците" извършвали ритуали в пещера Харамийска, както и за познанието им към символиката на знаците и енергийната им сила, разкрива откритият в пещерата идол символизиращ "третото око" или духовно развит човек.  
Неслучайно допълнителното проучване на пещера Харамийска беше включено като предложение в интегрирания проект. Предстои пещерата да бъде регистрирана като паметник на културата и национален туристически обект. Същата ще бъде облагородена, за да има възможност за свободен достъп на туристите, но преди това, следва да бъдат извършени допълнителни археологически проучвания и да бъде консервирано "огнището олтар" в пещерата, където "свръхчовеците" са извършвали своите ритуали.   
 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини