Какви позиции изрази България на консултациите по основните принципи за постигане на мир в Украйна

Навлизането на руски военни кораби в изключителната икономическа зона на черноморски държави, включително в тази на България, както и обявяването на предупредителни райони в тях, опасни за корабоплаване, е недопустимо и вреди на икономическите и финансовите интереси на страната ни и на българските граждани. Това бе изразено от българска страна по време на консултациите по основните принципи за постигане на мир, които се проведоха в Джеда, Кралство Саудитска Арабия, съобщиха Министерството на външните работи (МВнР). 

България участва за пръв път в този формат както виртуално, така и на място в Джеда. „Включването на страната ни е признание за ясната и последователна политика на правителството в подкрепа на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в международно признатите ѝ граници, както и неотменимия ангажимент за търсене на мирно решение на започнатата от Русия непредизвикана война срещу народа на Украйна“, се посочва в съобщението на МВнР. 

От българска страна бе подчертано, че възможно най-широкото международно сътрудничество е необходима предпоставка за спиране на военните действия, както и за предотвратяване на стагнация на конфликта във вреда на международното право, международната и регионалната сигурност. Страната ни е готова да работи активно в рамките на Формулата за мир. 

„България осъжда решението на Москва да се оттегли от т. нар. зърнена сделка, като използва продоволствената сигурност и хранителните доставки като оръжие за постигане на имперски амбиции. Целенасоченото разрушаване на цивилна инфраструктура, включително пристанищни съоръжения по река Дунав, създава сериозен риск от ескалация в региона“, е посочено от българската страна в рамките на срещата. 

„България остава ангажирана по различните опции за оказване на съдействие за износа на украинско зърно, включително през територията на страната, както и с оказването на допълнителна материална и техническа помощ на Киев, включително в области като възстановяване на енергийната система и екологичната сигурност“, допълват от МВнР. 

В консултациите по основните принципи за постигане на мир в Джеда участваха съветници по националната сигурност и представители на повече от 40 страни и международни организации, включително ООН. Сред представените държави бяха Украйна, САЩ, Германия, Китай, Индия, Бразилия и Южна Африка, съобщи по-рано ДПА. Като се позовава на информация от саудитската държавна агенция СПА, в съобщението се казва, че представителите са се договорили да продължат „международните консултации“ с цел изграждане на обща основа за мир. Участниците в срещата „се съгласиха за значението от продължаването на международните консултации и обмяната на мнения, за да изградят обща основа, която да отвори пътя за мир“, цитира ДПА.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини