Фестивал на изкуствата - територия "Кичика"-Мадан-Рудозем събра над 200 участници

Изображение 1 от 4

  Председателят на МИГ "Кичика"-Мадан-Рудозем и кмет на Община Мадан Фахри Молайсенов и кметът на Община Рудозем д-р Румен Пехливанов дадоха старта на Фестивала на изкуствата, който се проведе в периода 5-6 август, като прерязаха лентата на изцяло реновирания терен пред НЧ „Родопчанка – 2008“ с.Рибница.
  Дейностите са по проект „Проучване и популяризиране на местната идентичност на територията МИГ „Кичика“-Мадан-Рудозем и въвеждане в иновации за устойчиво развитие“ по Програма „Развитие на селските райони за периода 2014-2020 г.“, съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР).
  Проектът е насочен към популяризиране на местната идентичност – местните традиции, културно и историческо наследство и традиционни местни продукти, което води до подобряване и стимулиране на производството, както и подобряване на условията и средата на живот на местната общност.
  Фестивалът на изкуствата бе посетен от жители на общините Рудозем и Мадан, както и гости от различни краища на страната, които имаха възможността да се насладят на огромно разнообразие от представянето на традиционни и модерни носии, характерни за региона ястия, занаяти, обичаи, ръкоделия, персонажи, предмети и сувенири от местния бит, играли важна роля в ежедневието на местното население в миналото.
  Над 200 участници от читалищата на общините Рудозем и Мадан, както и местни самодейци взеха участие в пъстрия Фестивал на изкуствата.
  Бяха показани характерните за региона постригване на овце, пране и предене на вълна, ръчно изработени сувенири, както и прекрасна изложба на красиви родопски кристали.
  Посетителите имаха възможността да наблюдават ателиета по плетене на една и две куки на декоративни карета, а на кулинарното представяне на гостите бяха предложени клинове, питки, родопски катми и трахна, както и други характерни за района ястия.
  Уникална беше възможността да се наблюдава процеса на приготвянето на място на родопски „смидаль“, разточването и печенето на клинове, пърженето на вкусни бухти и технологията при смилане на царевично брашно с характерната за региона „рашница“.
  Разнообразната програма включваше и рисунка на деца на тема „Местни традиции и обичаи на територията МИГ „Кичика“-Мадан–Рудозем, където близо 40 деца от Община Рудозем и Община Мадан показаха своя талант на присъстващите.
  Концертната програма на Фестивала се състоеше от красиво изпълнени песни и танци, изцяло подготвени от самодейците на двете общини Мадан и Рудозем.
  За събитията е използвана техника и оборудване, закупени със средства по проекта.

  Източник: Smolyan.bgvesti.NET

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

  Още новини

  Последни новини