София Филм Фест гостува в Родопите с четири прожекции в Момчиловци и Широка лъка

За Арт Фест/София Филм Фест е чест и удоволствие да реализира съвместно с кметствата на Момчиловци и Широка лъка в склоновете на Родопа планина две специални издания на пътуващ фестивал - „София Филм Фест в Момчиловци“ и „София Филм Фест в Широка лъка“.
Всички жители и гости на Момчиловци са поканени на кино в две поредни вечери – 14 и 15 август 2023, началният час на прожекциите е 21:00 – непосредствено след залез слънце, мястото е на поляната пред Норвежката къща. Прожекциите в Широка лъка са на 16 и 17 август 2023, начален час – 19:00, а мястото е в читалище „Екзарх Стефан“.
Входът за прожекциите е свободен.
„София Филм Фест в Момчиловци“ и „София Филм Фест в Широка лъка“ се реализират като част от проекта „Операция Кино на път 2023“ с подкрепата на веригата киносалони Europa Cinemas и Национален фонд „Култура“.
Първият филм в програмата в Момчиловци е един от най-успешните български филми на последните години - „СЕСТРА“, вторият пълнометражен филм на режисьорката Светла Цоцоркова. Той има завидна фестивална съдба - световната му премиера е на фестивала в Сан Себастиан, в програмата „Нови режисьори”. Там филмът е отличен със специален диплом. Веднага след наградата „Сестра“ е купен за разпространение в Китай и Франция, получава и наградата на младежкото жури на ФИПРЕССИ във Варшава, голямата
награда в Скопие на Cinedays и голямата награда за най-добър филм в Котбус - Германия. „Сестра“ бе удостоен и с Голямата награда „София – Град на киното“ на 24-ия СФФ.
„Филмът на Цоцоркова е за семейния живот и сестринството, за малките, уж невинни лъжи, които споделят членовете на едно семейство, и за начина, по който могат да бъдат преодолени противоречията между близки хора – теми, които са познати на всеки от нас“, пише списание Variety. Главната роля в „Сестра“ е поверена на Моника Найденова, откритие на Светла Цоцоркова от първия й филм „Жажда“. В останалите роли са Светлана Янчева, Асен Блатечки, Елена Замяркова, Валентин Ганев, Иван Савов и Александър Бенев. Сценарият е на Светослав Овчаров и Светла Цоцоркова, които са и продуценти на филма.
На 15 август (вторник), от 21:00 часа в Момчиловци и на 16 август (сряда), от 19:00 часа в Широка лъка ще представим лятното приключение „КАК СЕ НАУЧИХ ДА ЛЕТЯ“ – най-новият филм на сръбския режисьор Радивое Андрич, добре познат на българските зрители с хитовете „Светкавици“ и „Когато порасна, ще стана Кенгуру“. Проектът е създаден по награждавания роман на известната детска писателка Ясминка Петрович и бе представен на София Мийтингс 2018. „Как се научих да летя“ е съвместна продукция между Sense Production (Сърбия), Kinorama (Хърватия), Арт Фест (България) и Silverart (Словакия).
Една привидно скучна ваканция с две възрастни дами на идиличен средиземноморски остров се превръща в безценно преживяване за 12-годишната София – тя намира нови приятели, получава първата си целувка, среща се отново с отдавна разделеното си семейство и преживява незабравими приключения…
Във филма има сериозно българско участие – в актьорския екип е Стефан Щерев, звукорежисьор е Момчил Божков, художник-гримьори са Петя Симеонова и Атанас Темнилов.
Голяма част от звуковата постпродукция е реализирана в Доли медия студио. Арт Фест (Мира Сталева и Стефан Китанов) е копродуцент на проекта, в партньорство с Доли медия студио (Добромир Чочов), с финансовата подкрепа на ИА „Национален филмов център“ България, Програма Творческа Европа МЕДИА.
Последният фестивален ден е 17 август (четвъртък) – в 19:00 часа Ви каним в Широка лъка на пътешествие из Балканите с четвъртия игрален филм на сценаристите-режисьори Джесика Удуърт и Петер Бросенс „БЕЛГИЙСКИЯТ КРАЛ“. Световната му премиера на беше в програмата „Хоризонти” на 73-ия кинофестивал във Венеция. Филмът е участвал с успех и е поканен в програмите на над 50 фестивала по целия свят, сред които Бусан, Палм Спрингс, Сао Пауло, Солун, Дубай, Талин, Ротердам, Гьотеборг, София и много други.
„Белгийският крал” е комедия, изпълнена с меланхолия, подобно на самия крал (в ролята е прекрасният Петер Ван ден Бегин), и с красотата на многогласното българско пеене, което всъщност прави възможно пътешествието на краля през Балканите... Ние не знаем кога се развива действието – дали в миналото или бъдещето, но тази историческа свобода дава възможност на режисьорите да говорят за Европа днес с лекота и с известна горчивина, независимо от това дали става дума за Белгия, Турция или Балканите,” пише cineuropa.org
„Белгийският крал” е продукция на Bo Films (Белгия – Фландрия) в копродукция с Entre Chien et Loup (Белгия – Валония), Topkapi Films (Холандия) и Арт Фест (България). Продуценти от българска страна са Мира Сталева и Стефан Китанов. Българското финансиране на „Белгийският крал” е осигурено от ИА „Национален филмов център”. Проектът е подкрепен от филмовите фондове на Белгия и Холандия, Евроимаж и Програма МЕДИА на Европейския съюз.
„София Филм Фест в Момчиловци” и „София Филм Фест в Широка лъка” са част от мащабния кинопроект, който екипът на Арт Фест разработва и реализира от 2009 година. Той включва международния кинофестивал „София Филм Фест” с издания в София, Бургас,  Пловдив и Варна, регионалните издания на СФФ – в над 20 града, които бяха реализирани като част от международния проект „Операция Кино”, и младежкото издание на фестивала – „СФФ за учащи”. Фестивалите на път са част от проекта „Операция Кино на път 2023“ с подкрепата на веригата киносалони Europa Cinemas и Национален фонд „Култура“.

 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини