Близначки се родиха при извънредни обстоятелства - едната в колата, другата със секцио

Близначки се родиха при извънредни обстоятелства в Пловдив. Едното дете проплака в ръцете на бащата, който го изродил в семейния автомобил, докато пътували от град Раковски към болница в Пловдив.

Малко по-късно лекарите в университетската болница "Свети Георги" извършиха секцио за раждането и на второто момиченце.

Рано тази сутрин бременната в осмия месец Елена започнала да ражда в дома си в Раковски. Веднага потеглили за Пловдив. Малко преди да пристигнат в болницата обаче на таткото му се наложило да изроди първото бебе. След това веднага се обадил в Спешна помощ.

"Нашият екип, отива, преглежда майката, преглежда новороденото, установява, че показателите са добре. Майката, заедно с новороденото, с линейката е закарана до МБАЛ "Св. Георги", обясни д-р Сара ал Усеф – дежурен лекар в СЦМП Пловдив.

В родилното отделение на университетската болница екипът на проф. Учикова и дежурните акушер-гинеколози вече очакват майката и бебето. Те взимат решение за спешно секцио.

"Подготвихме залата, качиха я с екип на Спешна помощ, извикахме и анестезиолога, всичкият наличен екип започна да помага. Тъй като плацентата на единия близнак беше ниско разположена, се отлепи преждевременно, което наложи спешно цезарово сечение", обясни д-р Мария Василева – УМБАЛ "Свети Георги".

Въпреки че са родени преждевременно двете момиченца се в много добро състояние и нормално развити за възрастта си.

"В момента децата са спокойни. Поставени са на термо легло, на кислородолечение. Продължаваме да ги наблюдаваме. Тепърва предстоят изследвания при тях да бъдат получени, и да се наблюдават", каза д-р Райна Стоянова – неонатолог в УМБАЛ "Свети Георги".

Няколко часа след направената операция майката Елена е щастлива и в добро състояние.

"Добре съм, всичко мина благополучно, лекарите реагираха много бързо и всичко беше нормално и добре. Спасиха и нас и децата, всички"

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини