Пожарите в Гърция са далеч от границата, за сега няма опасност да преминат на наша територия

Няма опасност пожарите от гръцка страна да преминат през границата и да достигнат територията на Южноцентрално държавно предприятие. Това заяви заместник-директорът ЮЦДП – Смолян инж. Асен Карабов. „Има три огнища, две от тях са големи, едното е в близост до връх Вейката в района на Кирково, където и миналата година имаше пожар. Другото е в близост до златоградското село Кушла. И двете огнища обаче са на повече от 10 км от границата. Има пожар и в района на Ксанти, той е по далеч и няколко била на планината, дерета и реки, самият релеф е естествена преграда пожара да стигне до границата“, каза инж. Карабов.
„Огънят е достатъчно далече, а посоката на вятъра е от север на юг, което пречи на огнените езици да се разраснат към българска територия“, посочи още инж. Карабов.
Той заяви, че няма нищо опасно край Крумовград, тъй като там огнището е много далеч от границата.  
Служители на държавните горски стопанства в Кирково, Крумовград и Златоград обхождат граничния терен, който е  труднодостъпен. Ситуацията се следи и през нощта. Като превантивни мерки се извършва подобряване на пътища за достъп, както и на такива, които да служат за преграда за огъня. „За момента обаче няма място за тревога, надяваме се гръцките колеги и противопожарни служби да успеят да овладеят ситуацията“, каза още заместник-директорът на ЮЦДП. Той посочи, че на гръцките огнеборци помагат и от Европейската служба за борба с пожарите.
 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини