От 1 септември всеки ще има право на една сметка за основни операции, която ще се обслужва безплатно

От 1 септември 2023 г. физическите лица ще могат да си откриват платежна сметка за основни операции, като тази сметка ще се обслужва безплатно, когато по нея постъпват и се съхраняват средства от трудови възнаграждения, пенсии, помощи и обезщетения за социално осигуряване и социално подпомагане, стипендии за ученици, студенти и докторанти. Тази възможност беше осигурена с промени в Закона за платежните услуги и платежните системи, гласувани с приемането на Закона за държавния бюджет. Това уточняват от Министерството на финансите.

В края на юли Народното събрание прие Закона за държавния бюджет за тази година, като в преходните му разпоредби бяха гласувани и изменения в други нормативни актове. С приетите текстове, които задължават фирмите със 100 и над този брой служители задължително да превеждат заплатите по банков път. Това е и причината в условията на продължаващ ръст на банковите такси да се предложи сметка, чието обслужване да не е обвързано с разходи за служителите, които ще намалят техните заплати. Законодателят изключи от това задължение хората, които работят по трудов договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа.

Министерството сега уточнява, че условие да бъде открита такава сметка за основни операции е притежателят й да няма открита друга, чрез която да може да използва посочените платежни услуги. Всеки гражданин ще има право само на една платежна сметка за основни операции.

Чрез сметката за основни операции могат да се извършват услуги като внасяне на средства по сметката, теглене на пари в брой от гише или банкомат, както и други платежни операции на територията на страната в левове. Гражданите ще могат да теглят посочените средства от сметката за основни операции безплатно само на банкомати на обслужващата банка.

Ведомството посочва, че тази уредба ще бъде прецизирана и с обявените за обществено обсъждане изменения в Закона за платежните услуги и платежните системи.

Въпреки уточненията остават неизяснени някои практични въпроси, за които "Дневник" е поискал уточнение. Банките също все още не са представили детайли.

Тези законови изменения целят да допринесат за изсветляване на икономиката, а това от своя страна създава предпоставки за по-добър икономически растеж, по-добро качество на труда и по-добър стандарт на живот, посочват от министерството.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Хи
    Химената
    2 -2
    19:55, 23 авг 2023
    Прост народ ! Само така ! Пълен контрол докато не клекнат всички , мачкай Бойко ! Мачкай тоз прост извратен народ .
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини