Колко изтребителя F-16 ще получи Украйна и как те ще променят войната

Нидерландия и Дания поведоха инициативата да обучат украински пилоти да управляват изтребители Ф-16 и да доставят такива бойни самолети на Украйна в отговор на руското превъзходство във въздуха.

Ето някои факти за съвместния план на западните държави, които ще доставят самолети и ще осигурят обучения за украинските въоръжени сили.

Колко изтребителя Ф-16 ще получи Украйна

Дания ще достави общо 19 изтребителя, като първоначално трябва да изпрати шест до края на тази година, а след това съответно осем през 2024 г. и пет през 2025 г. Това обяви на 20 август министър-председателката на Дания Мете Фредериксен.

Нидерландия разполага с 42 изтребителя Ф-16, но все още не е решила дали всички от тях ще бъдат дарени.

Кога ще започне обучението

Този месец Дания започна обучението на осем украински пилоти в управлението на изтребителите Ф-16, обявиха официално от датските военновъздушни сили (ВВС).

Осмината пилоти пристигнаха в датската военна авиобаза "Скридструп", като заедно с наличния състав от 65 души ще бъдат обучавани в пилотиране и поддържане на бойните машини.

Гърция също ще се включи в обучението, обяви на свой ред президентът на Украйна Володимир Зеленски. Официални представители на коалиция от 11 държави обявиха, че обучение в управление на Ф-16 ще се проведе и в Румъния.

Как изтребителите Ф-16 ще помогнат на Украйна във войната?

Зеленски нарече дарението "епохално споразумение" и каза, че самолетите ще укрепят украинската въздушна отбрана и ще помогнат за контранастъплението на украинските сили.

Представители на САЩ заявяват неофициално, че изтребителите Ф-16 няма да бъдат от голяма полза на Украйна на този етап от настъплението и няма да обърнат хода на събитията с пристигането си, като се имат предвид системите за противовъздушна отбрана, с които разполага Русия, и разпределението на силите във въздушното пространство над Украйна.

Полша и Словакия са доставили общо 27 изтребителя МиГ-29 на украинския въздушен флот.

Колко бързо Украйна ще може да вкара във войната бойните самолети Ф-16

Говорител на украинските ВВС обяви, че не очаква Украйна да е в състояние да използва Ф-16 и през зимата на тази година. Украинският министър на отбраната Олексий Резников каза, че обсъжданият минимален срок на обучение на украинските пилоти е шест месеца, но все още не се знае колко време ще отнеме да се обучат в устройството и поддръжката на Ф-16 инженерите и механиците.

Миналия месец лидерите на НАТО отбелязаха, че съгласно тренировъчната програма украинските пилоти и обслужващият технически персонал трябва да са готови да действат с Ф-16 в реални бойни условия не по-рано от следващата 2024 година. 

Какви са изпитанията

Проектирани през 70-те и произведени през 80-те от "Дженеръл Дайнамикс", а сега част от арсенала на друг американски консорциум - "Локхийд Мартин", изтребителите Ф-16, които ще получи Украйна, са на около 40 години.

Докато оръжейните системи и части са модернизирани във времето, то корпусът има сериозна нужда от поддръжка, отбелязва Есбен Солинг Ларсен, аналитик от Кралския военен колеж.

"Поддръжката на самолетите ще отнеме доста време на украинците", отбелязва Солинг Ларсен.

От друга страна времето притиска Украйна за обучението на пилотите, инженерите и механиците. Освен всичко друго Ф-16 са американско производство и всички инструкции са на английски, докато настоящите самолети на украинските ВВС са руски. Съответно се появява предизвикателството на езиковата бариера, най-вече за инженерите и механиците.

Какви са ползите

Изтребителите Ф-16 са в списъка на украинските желания от доста време и причината за това са унищожителната им сила и достатъчната им наличност в световен мащаб. Бойните самолети са оборудвани с 20-милиметрова картечница и имат гнезда за бомби, ракети и ракетни снаряди.

Много страни членки на НАТО разполагат с Ф-16, което прави по-лесно намирането на части за тях. Не такъв е случаят с руските машини, използвани от украинските ВВС в момента.

Дания започна да поръчва - както за себе си, така и за други държави - и други самолети, например Ф-35, като по този начин нарасна приложението на части от пратените в резерв стари модели.

Какво казва Русия

Русия предупреди, че доставката на бойни самолети за Украйна ще доведе до ескалация на войната.

"Решението на Дания да достави 19 бойни самолета Ф-16 на Украйна води до ескалация на конфликта", заяви посланикът на Русия в Дания Владимир Барбин.

Кой още може да достави самолети

Норвегия обмисля дали да дари Ф-16, но не е назовала бройка.

Португалия, Румъния и Белгия разполагат с Ф-16 като тези, които са дарени от Дания и Нидерландия. Съответно те са подходящи, защото украинските пилоти, инженери и механици вече ще са обучени за тях.

Миналата седмица Украйна започна разговори с Швеция за възможността да получи изтребители шведско производство - "Грипен". През юни Швеция беше обявила, че ще даде на украинските пилоти възможност да тестват изтребителите "Групен", които са произведени от концерна "Сааб", но тогава посочи, че има нужда от всички свои налични бойни самолети за защита на шведската територия.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини