Званието ,,Почетен гражданин на Община Чепеларе’’ на протойерей Евстати Янков бе връчено посмъртно на неговия правнук

    На 24 август 2023 г.в заседателната зала на Община Чепеларе се проведе извънредно тържествено заседание на Общински съвет - Чепеларе с дневен ред присъждане посмъртно на званието „Почетен гражданин на община Чепеларе“ на протойерей Евстати Янков Евстатиев.
    От името на Архиерейското наместничество гр. Смолян на церемонията присъства секретарят - свещеноиконом Запрян Шиков. От град Чепеларе присъстваха свещеноиконом Димитър Куцев, свещениците Димитър Петров и Апостол Аролски, иподякон Симеон Даскалов, Стефан Илчевски – автор на жизнеописанието на отец Евстатий, църковни настоятели и граждани. От семейството на протойерей Евстати Янков Евстатиев присъстваха внучката му Тодорка Дандарова, Снежана Евстатиева (съпруга на внук), проф. Симеон Евстатиев (правнук) със съпругата си доц. Галина Евстатиева и дъщеря им Симона Евстатиева.
    След изчитането на доклада от Слава Пепеланова - председател на Общински съвет – Чепеларе, съветниците гласуваха единодушно “За“ присъждане посмъртно на званието ,,Почетен гражданин на Община Чепеларе’’ на протойерей Евстати Янков Евстатиев. С едноминутно мълчание и ставане на крака всички присъстващи почетоха паметта на отец Евстатий.
    Почетното отличие бе връчено на проф. Симеон Евстатиев – правнук на отец Евстатий, който сърдечно благодари и сподели, че „величието на един град се познава по величието на почетните му граждани“.
    Кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев поздрави семейството при връчването на плакета като подчерта, че и „занапред Чепеларе смята да пази и почита паметта на видните си граждани“.
    Към изказванията във връзка с връченото звание се присъединиха членове на семейството и други граждани, които имаха какво да разкажат за цялостната духовно-пастирска, милосърдна и благотворителна дейност на отец Евстати, извършвана в продължение на 37 години сред жителите на град Чепеларе, Централните Родопи, Пловдивска епархия и цялата страна.
    Протойерей Евстати Янков Евстатиев, отличен посмъртно със званието ,,Почетен гражданин на Община Чепеларе’’ е един от най-видните духовници на Българската православна църква през първата половина на ХХ век, който не само в Чепеларе, а и на много места в България и чужбина, православните християни все още помнят и ревностно почитат като праведник и изповедник на светото Православие.
    Тържествената сесия завърши със скромна почерпка за присъстващите.
    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини